Pszichoszamóca Blog 2019 Top10

Köszönjük, hogy 2019-ben is több mint százezren olvasták írásainkat, 2020-ban is várjuk Önöket a tőlünk megszokott tartalommal! Továbbra is kövessék oldalunkat és közösségi média felületeinket! Nézzük, melyek voltak a Pszichoszamóca blog legolvasottabb cikkei 2019-ben:

 

  1. A boldogság egészség, a boldogság betegség? – Dr. Császár-Nagy Noémi a Ridikülben

Tízes ranglistánk végén a Ridikül egyik műsora kapott helyet, melyben a műsorvezető Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával, Dr. Fulcz Ágnes belgyógyász-endokrinológus és diabetológus főorvossal, Dr. Hirsch Anikó gyermekgyógyásszal, gyermekpszichiáterrel, és Dr. Barna István belgyógyásszal, vesegyógyásszal beszélgetett a boldogság és az egészség összefüggéseiről.

 

  1. A nők sokszor túl nagy terhet tesznek a férfiak vállára

Ebben a cikkben Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus az apasebről beszélt a Spájz című műsorban. Megtudhattuk, az apahiány okozta apaseb mára krónikus betegségnek számít Magyarországon.

 

  1. Mi történik azzal a gyerekkel, akit semlegesnek nevelnek?

Prof. Dr. Bagdy Emőke és Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológusok a semlegesnek nevelt gyerekek témáját járták körül. A cikkben választ kapunk arra, érdemes-e gyermeknevelési elvként, skandináv mintára a „sem fiú-sem lány” semleges utat választanunk.

 

  1. Az anya-lánya kapcsolatnak állandó hullámzása van

A toplista hetedik helyén álló cikkben a Képmás-Estek keretén belül Prof. Dr. Bagdy Emőke és lánya, Dr. Császár-Nagy Noémi Tordai Terivel és lányával, Horváth Lilivel közösen őszintén és önmagukra is reflektálva beszélgettek az anyák és lányaik nagyon összetett, de mély szeretettel átitatott kapcsolatáról.

+ VIDEÓ

 

  1. Párkapcsolatunk alapját családi kapcsolataink adják

Prof. Dr. Bagdy Emőke a Pszichoszamóca szakmai szupervízora egyik interjúját olvashatjuk ebben a cikkben. A klinikai szakpszichológus elmondta, az anya-gyerek kapcsolatban tanuljuk meg, hogyan kell szeretni, örülni, ragaszkodni, kötődni valakihez, de ahhoz, hogy az édesanya biztonságot tudjon adni a gyereknek, kell az édesapa támogató jelenléte is.

+ VIDEÓ

 

  1. Ugyanannyi törődést igényel egy kamasz, mint egy újszülött

A középmezőnyt a kamaszok lelkivilágával foglalkozó cikkek foglalják el. Az egyikben Császár-Nagy Noémi a Pszichoszamóca vezetője elmondta, ugyanannyi figyelmet és törődést igényel egy kamasz, mint egy újszülött. A serdülő korban dőlhet el, felnőtt korában zseni vagy lecsúszott ember lesz-e belőle. Ez azon múlik, mennyit segít a kamasznak a szülő, az iskola és a társadalom.

 

  1. Nem tehetnek a kamaszok arról, hogy néha idegesítőek

Épphogy lemaradt a dobogóról a kamaszok idegölő viselkedéséről, a kamaszkor nehézségeiről szóló cikkünk, melyből megtudhattuk, a kamaszokban rejlő erő a nukleáris energiához hasonlít: épít vagy rombol.

 

  1. Ha az anya nem néz a gyerekére, sérül a kicsi érzelmi intelligenciája

A dobogó harmadik fokára egy Prof. Dr. Bagdy Emőkével készített interjú került melyben a professzor asszony kifejti, miért jelent nagy problémát, ha a gyerek és az anya között nincs elegendő szemtől szembeni kapcsolat.

 

  1. Tudjuk, kihez fordulunk? – Ismerje meg a pszichológus képzés rendszerét

Az olvasottsági ranglista második helyén a jelenlegi, magyar pszichológus képzés igen összetett, egymásra épülő rendszerét mutatjuk be a pszichológus BA képzéstől kezdve, a szakpszichológus képzésen át egészen a pszichoterapeuta képzésig.

 

  1. Minden gyereknek meg kéne tanítani a befelé figyelést

2019-ben a Pszichoszamóca oldalon a legtöbbet olvasott blogbejegyzése a Pszichoszomatikus Ambulancia szakmai szupervízorával, Prof. Dr. Bagdy Emőkével készített interjú kivonata lett. A cikkben szó esik a jobb és bal agyfélteke funkcióiról, és a professzor asszony kísérleteiről, melyek nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekek speciális imaginációs feladatokat végrehajtva meg tudják tanulni azokat a műveleteket, amellyel idővel el tudják sajátítani a hatékony stresszkezelést és a meditációt.

 

A 2018-as legolvasottabb cikkeinket listázó bejegyzés IDE kattintva érhető el.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.