A nők sokszor túl nagy terhet tesznek a férfiak vállára

Milyen új elvárásoknak kell megfelelniük a férfiaknak? Mit okoz az apahiány? Mi az apaseb? A Spájz c. műsor vendége volt Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, a Pszichoszamóca vezetője. 

Magyarországon az apaseb krónikus népbetegség

Az apaseb amiatt alakul ki, hogy a gyerek – különösen a fiúgyerek – elveszíti a kapcsolatot az apával, vagy azért,

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, a Pszichoszamóca vezetője

  • mert az apa távol van a családtól (másik településen, országban vagy túl sokat dolgozik),
  • vagy azért, mert a szülők elválnak (Magyarországon minden 2. házasság válással végződik),
  • vagy azért, mert ugyan fizikálisan jelen van az apa, de az őt foglalkoztató gondok, gondolatok miatt nem tud részt venni a család életében.

Az apahiány felborította a férfi családon belül elfoglalt helyét, nemi szerepét.

(A gender elméletekről szóló blogcikkünket itt, az apasebről szóló korábbi interjút ide kattintva olvashatják el.)

„Apaseb amiatt alakul ki, hogy az apák nincsenek jelen személyükben, szeretetükben, figyelmükben a gyerekek életében. Az apa az erő, a biztonság, megbocsátó szeretet, atyai szeretet (tudjuk, hogy van ereje, de tudjuk, hogy megbocsát), a fegyelmező, de nem büntető apa, aki soha nem emel kezet a gyerekre. Ha az apa elismeri a fiát, és lobogó szeretettel szereti a lányát, akkor egészséges gyermekek fejlődnek. A lányok önértékelése csak az apa szeretete által jön létre. Az apa felől érkező megbocsátó, elfogadó, védelmező szeretet, a fiú agresszióját szelíddé formálja. Ha nincs jelen az apa, a lányok később alulválasztanak, hagyják magukat megalázni, megbüntetni a későbbi párkapcsolatokban. A fiú oldalon pedig a nőkkel szembeni agresszió, a világgal szembeni harag, a saját felelősségérzet elfojtása alakul ki, az ilyen férfi fél a saját erejétől.” – foglalta össze Dr. Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszomatikus Ambulancia vezetője a rádiónak adott interjújában.

Mit okoz az anyaseb?

Az anya a szeretet és a biztonság melegágya. Ha egy anya büszke a fiára, akkor ez a szeretet megalapozza a nők iránti szeretetet, tiszteletet. Ha viszont az anya megsebzi, megalázza, magára hagyja a fiát, és a fiúban a nőkről alkotott kép az anyaseb hatására meghasad, kétféle képe lesz a nőkről: az egyikben úgy néz a nőre, mint a megközelíthetetlen, szent Madonnára, akivel képtelen kapcsolatot teremteni, a másikban pedig csak profán módon tud közelíteni a nőhöz, és kizárólag felszínes kapcsolatokban tud mozogni. Később ennek az anyasebnek a hatására a felnőtt férfi nem fogja elhinni magáról, hogy szerethető, nem hiszi, hogy egy komoly nő számára ő bármit jelenthetne – tudtuk meg Dr. Császár-Nagy Noémitől, klinikai szakpszichológustól, pszichoterapeutától. (Az anyasebről szóló korábbi írásunkat ide kattintva olvashatják el.)

Mély önismeret szükséges ahhoz, hogy valaki azonosítsa magában az anya/apasebet. Akinek azonban nagyobb az önismerete, tudatosan kezeli és gyógyítja a lelki sebeit, kevésbé fordulhat nála elő depresszió, és boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhet.

Az igazi férfi domináns, de nem agresszív

A férfi mellé kellenek olyan „mentorok”, akik a fiút bevezetik a férfi társadalomba. Jó esetben ilyen példamutató mentor az apa, a nagyapa, a nagybácsi, de ha nincs, más domináns férfi is megteheti, pl. edző, tanár. Ha az apaszoftwert le tudja tölteni a fiú, felnőttként domináns lesz, de nem agresszív.

Az apaseb fiúknál agressziót okoz, lányoknál a „nem vagyok elég jó” érzését. Manapság egyre nagyobb arányban nincs jelen az apa a családban. Ennek egyik következménye, hogy az anya szemén keresztül látja a férfivilágot a gyerek, és az anya sokszor mumust csinál az apából: „Ha apád hazajön, és ezt megtudja…”. Aki viszont fél a tekintélytől, az a saját tekintélyével sem tud mit kezdeni, vagyis egy szerencsétlen, alávetett emberként él, aki örökké dühös emiatt – hallható a rádióriportban a Pszichoszamóca vezetőjétől.

Fontos, hogy a férfi is ki tudjon teljesedni a családban

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta felhívta a figyelmet, hogy tudományos vizsgálatok bizonyítják, az iskolázott nők férjei tovább élnek. Az egyetemista és főiskolás lányok körében a legnagyobb a hajlandóság arra, hogy családot alapítsanak.  (Az egyetemisták körében végzett kutatások azt az eredményt hozták, hogy kilencven százalékuk szeretne gyereket, és a többségük úgy gondolkodik, hogy gyerek nélkül az élet boldogtalan.) A gyermektelenség nagyon súlyos tényező az egészségre nézve a férfiaknál is. Ha a férfinak lenne lehetősége boldogan kiteljesedni az apa szerepben, ennek egészségvédő hatása lenne.

Mit tehetünk, hogy Magyarország ne az özvegyek országa legyen?

Nagy a nők szerepe a férfiak megmentésében. Sajnos Magyarország az özvegyek országa, hazánkban a legmagasabb az özvegy nők száma az Európai Unión belül. Hogyan tudjuk segíteni férjeink egészségét? „Úgy, ha tanulunk, a gyerekeinket iskoláztatjuk és ha figyelembe vesszük, hogy tőlünk is függ párunk élethossza, életminősége” – nyilatkozta Dr. Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszamóca vezetője.

Kutatások kimutatták, hogy a férfiak egyik legsúlyosabb egészségkárosító tényezője a feleségük elégedetlensége a férfi által hazahozott pénzzel kapcsolatban – mondta el Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus. Túl sok terhet teszünk a férfiak vállára, a nők elvárják a nagy házat, kocsit, rendszeres utazásokat, kényelmes életet. Vagyis a nők részéről érkező elvárás, miszerint a férfi legyen nagyon magas színvonalon a családfenntartó – holott manapság a kétkeresős családmodell a jellemző -, megbetegíti a férfiakat.

Munkanélküliség esetén segíteni kell a férfit, és nem lúzerként kezelni

A férfi személyiségében benne van a versengés az előrejutásért, csak manapság nagyon sok esetben éri a férfiakat e tekintetben kudarc. Rengeteg a munkahelyváltás, a presztízsveszteség – ami lélekben szinte megöli a férfiakat. Ha még erre rátesz a párja, hogy a férfi egy lúzer, egy szerencsétlen, aki ezt meg ezt nem érte el az életben, akkor végképp meg van ásva a sírja annak az embernek. Dr. Császár-Nagy Noémi azt tanácsolja, presztízsvesztéses helyzetben a becsmérlés helyett segíteni kell a férfinak új versenycélokat kitűzni.

 

A Dr. Császár-Nagy Noémivel készített teljes interjút az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg:

https://www.mixcloud.com/karcfm/sp%C3%A1jz-2019-01-30-0900-1159-2/

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.