Az anyaseb egy szinte soha be nem gyógyuló seb

Az anyaseb egy életre szól, és nagyon nehezen gyógyul. Az anyaseb a szeretet és az érzelmek adásának és fogadásának folyamatát torzítja. Az apaseb után az anyaseb lélekre gyakorolt hatásairól beszélgetett Dr. Császár-Nagy Noémivel, klinikai szakpszichológus-pszichoterapeutával, a Pszichoszamóca vezetőjével a Képmás magazin újságírója.

 

Az anyai szeretettel a saját szerethetőségünket tapasztaljuk meg

Édesanyánk feltétel nélküli szeretetével megtapasztaljuk az ősbizalmat, és azt, hogy szerethető lények vagyunk. Az anya a szeretet elsődleges forrása, aki szeret, etet, gondoz, véd. Az anyától származó alapminta egy életen át elkísér minket – nyilatkozta Dr. Császár-Nagy Noémi a Képmás magazinnak. Ha valamilyen oknál fogva nincs anya, ha senki sem pótolja, ha szeretete kiszámíthatatlan, viselkedése megjósolhatatlan, vagy elismerése elérhetetlen, netalántán agresszív, bántalmazó, megalázó, elhanyagoló, akkor olyan korai kapcsolati élményeket kapunk, szívunk magunkba, ami azt támasztja alá, hogy az élet, a világ nem biztonságos, nem fogad szeretettel, és mi sem vagyunk szerethetők. Egyúttal kialakul a bizonytalan, ambivalens, szorongó kötődés programja.

„Nincs olyan testi-lelki zavar, amelynek pszichoszomatikus összefüggésrendszerében ne érnénk tetten az anyával való kapcsolati zavart valamilyen mértékben.” – hangzott el Dr. Császár-Nagy Noémitől, klinikai szakpszichológustól.

 

A női minta sérülése függ az anyaseb mélységétől

Egy lánynál az anyai szeretet hiánya sokféle lelki deformitást okozhat, de leggyakrabban az ilyen nő a kapcsolataiban kiszolgáltatottan mindent megtesz a párjának azért, hogy a férfi szeresse.

„Ha a lánynak nincs anyamintája, vagy az nem kívánatos a gyermek számára, zavart lesz az azonosulás, a mintabevésődés: nem tudja, vagy éppen hibásan tudja, hogyan kell a férfival természetes szeretetkapcsolatban létezni, nőként működni.” – hívta fel a figyelmet a Pszichoszamóca vezetője.

 

Szeretet-analfabéták az anyasebtől szenvedő férfiak

Fiúk esetében a hiányos anyaminta önbizalomhiányos, szeretet-analfabéta férfit eredményez, aki gyakran nem mer önfeledten szeretni, mert tele van gátlásokkal. Az anyai szeretet hiánya és a korai kielégítetlen szeretetvágy miatt a férfi minden nőben az elveszettet keresheti, idealizálva az elérhetetlen nőt, de tehetetlenül vagy erőszakosan viszonyulva a hús-vér nőhöz. Így az anyaseb hatására a férfiaknál kettéválik az égi és a földi szerelem (a feleség és a szerető) – tudtuk meg Dr. Császár-Nagy Noémitől, klinikai szakpszichológustól.

 

A pszichoterápia segít begyógyítani a sebet

Az anyaseb egy maradéktalanul soha be nem gyógyuló seb, olyan, mint a mitológiai Kheirón gyógyíthatatlan sebe. Egy jóságos nagymama vagy egy szeretetképes pótszemély ugyan enyhítheti az anyai szeretet hiányát, de sokszor az anyasebek – főleg a súlyosabbak – egyéni figyelmet és avatott szakemberek segítségét igénylik. „Amíg testünkkel is orvosi ellátást igénylünk, lelki zavarainkat is avatott kézbe adjuk!” – fogalmazott Dr.Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszamóca vezetője, aki hozzátette: mindenekelőtt tudatosításra, nevelésre és felkészítésre volna szükség, hogy a jövendő anya tisztában legyen saját szerepének és cselekedeteinek jelentőségével.

 

A Dr. Császár-Nagy Noémivel, klinikai szakpszichológus-pszichoterapeutával készült teljes cikket az alábbi linken érhetik el:

https://kepmas.hu/az-anyaseb-szeretethianybol-fakad-es-nehezen-gyogyithato

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.