Az apai energia ősi örökség, ha hiányzik, pótolni, gyógyítani kell

Milyen felnőtt válik abból a gyerekből, aki a munkájába és a mobiljába temetkező, fizikailag akár jelen lévő, de a család és a gyermek életében aktívan részt nem vevő, még a szemkontaktust is megspóroló modern apa mellett nő föl? – Dr. Császár-Nagy Noémivel, klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszamóca vezetőjével készítettek egy lebilincselő és hiánypótló interjút az apai energia gyakori hiányáról és ezen állapot lehetséges következményeiről.

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője

Milyen az egészséges apakép?

Az apai energia egy ősi örökség, és nem csupán egy szocializációs szerep. Régen, az ipari forradalom előtt még megvolt a teljes férfihatalom világa. A tradicionális, ősi apakép a teremtő, alkotó, erős, felelősségvállaló, szerető szívű, gyengéd, megtartó, gondoskodó férfi – tudhattuk meg Dr. Császár-Nagy Noémitől, klinikai szakpszichológustól . Ha ezt nem kapják meg a férfiak, jönnek a torzítások, vadhajtások, a férfiklubok. Akinek az apja testileg vagy lelkileg távol van a családjától, az apahiányban nő föl.
„Az apaseb egy komoly életvezetési, életérzésbeli és identitás-probléma, amitől ma szenvednek a férfiak – noha nem is tudnak róla –, mert elvesztették a férfierejüket, kapcsolatukat az apával és a nagyapával. Úgy válik egy férfi önértékelése egészségessé, ha az apja csillogó szeme rajta van, az apja őt megerősíti: egyrészt elvár, másrészt dicsér. Az az apa, aki nem tud mélyen és őszintén büszke lenni a fiára, aki nem tudja megszidni a fiát az elmulasztott felelősségért, az el nem végzett feladatért, aki nem tud a szó jó értelmében szeretettel elváró, melegen korlátozó apa lenni, annak fia örök bizonytalanságban marad” – mondta Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus.

Az apasebet gyógyítani kell

Az is az apaseb jele, ha valaki nem tud különbséget tenni az autoritás, a dominancia és az agresszió, erőszakosság között.
„Az agresszív férfiak nem hiszik el, hogy egy nő önmagukért szeretheti őket, ezért inkább leigázzák a másikat. Az apák hiánya miatti harag, fájdalom, agresszivitás, a saját férfiasság leértékelése és annak ellenoldali beteges kompenzációja az, amitől ma szenvednek a férfiak. Ezért nem mernek döntéseket hozni, felelősséget és kockázatot vállalni, elköteleződni, a nőt egyenrangú félként elismerni, házasodni, gyermeket vállalni.” – olvasható a Pszichoszomatikus Ambulancia vezetőjével készített interjúban.
Szerencsére azonban az apaseb is jól javítható, feldolgozható, átírható megfelelő segítség, pszichoterápia igénybe vételével – amelyből a következő generáció is profitálhat, ha a férfiak időben felismerik a rossz mintát, és már tudatosan, odafigyelve nevelik a saját gyermekeiket.
 

Lányok esetében is súlyos következménnyel járhat az apa hiánya

A lányok esetében az apahiány és az ebből fakadó apaseb „klasszikus képlete a későbbi szeretői helyzeteknek” – fogalmazott Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, aki hozzátette:  „Azért alázza meg magát oly sok nő, mert nem tudja elképzelni magát egyenrangú szerepben, mert nem tudta megélni, hogy saját jogon, egy apa, egy férfi számára ő a legfontosabb. Hiszen az első férfi, akiért rajongunk, az apánk.”
A Képmás oldalon megjelent teljes cikk az alábbi linkre kattintva érhető el:
Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.