Hogyan lehet boldog időskorunk?

Mit kell tennünk annak érdekében, hogy az időskort ne válságként éljük meg? Hogy tudunk a fiatalság elmúltával is boldog életet élni? Ezt a kérdéskört járta körül Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője nemrég egy rádióműsor vendégeként.

Olyan időskorunk lesz, amilyen az időskort megelőző életszakaszunk

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője

Lényeges, hogyan lépünk be egy adott életszakaszba. Ebből következően a felnőttkorban megtett erőfeszítéseink nagymértékben meghatározzák, hogy kiteljesedő, színes, gazdag, arany időskorunk lesz-e vagy nehézségekkel terhelt, sötét alkonyunk. Olyan lesz az időskorunk minősége, ahogyan most élünk – hangsúlyozza Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, aki hozzáteszi: tudományos bizonyítékok azt mutatják, amennyiben kontroll alatt tudjuk tartani az életvezetésünket (dohányzás elhagyása, egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás), és vannak céljaink, kapcsolataink, mindezek garanciát jelentenek egy sikeres öregkorhoz.
Ettől függetlenül sorsunk van, jöhetnek betegségek, de az ezekkel való megküzdés is szignifikánsan más egy pszichésen egészséges, edzett, ill. egy lelki problémákat, terheket akár évtizedek óta cipelő ember számára. Bűntudattal szemlélem az eddigi életemet vagy örömteli mértékkel? A bűntudat sokszor az egyes életeseményekkel kapcsolatos veszteség, harag feldolgozatlanságából fakad.  Vagyis ahogy Dr. Császár-Nagy Noémi fogalmaz, „akkor lehet élvezni az időskorunkat, ha kiteljesedetten, bölcsen és nem pedig az addig hordozott sérelmek feldolgozatlanságával lépünk be az időskor kapuján”. Szakaszokból áll az életünk, melyek átmenetet képeznek, olyanok, mint egy lépcsősor, nem lehet átugrani lépcsőfokokat, de megcsúszni lehet rajtuk, azonban a pszichológiának köszönhetően egész életünkben lehet korrigálni a koragyerekkori, felnőttkori stb. elcsúszásainkat, sérüléseinket.

Megelőzhető az időskori depresszió, szorongás

Dr. Császár-Nagy Noémi elmondta, idős korukban az emberek sokkal jobban kontrollálják az érzelmeiket – például a serdülőkori lobbanékonyság nincs meg bennük -, de mellette egy nagyon gazdag érzelmi élet is kialakul bennük, mely lehetővé teszi, hogy új látásmóddal szemléljék a velük történteket. „Az életöröm az időskor sajátja, mert a halál árnyékában nyer az élet igazi értelmet, hogy mi más érték lenne, mint élni” – fogalmazott Dr. Császár-Nagy Noémi. Az érzelmi élet egy sötét színezetet, egy depresszív szűrőt kap, felüti a fejét a harag, a veszteség, a bűntudat érzése abban az esetben, ha ezeket nem rendeztük még időskorunk előtt. Ekkor haraggal tekintünk vissza az eddig megtett útra. Mikor nem jön létre az időskori depresszió? Ha a mozgásgazdag életforma mellett megőrizzük szociális, tevékenységi és intellektuális aktivitásunkat, és fenn tudjuk tartani a világhoz való pozitív hozzáállásunkat, akkor kicsi az esélye, hogy az időskori depresszió létrejön – mondta el Dr. Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszamóca vezetője.

Melyek az időskori depresszió tünetei?

  1. Fáradékonyság
  2. Étvágycsökkenés vagy túlzott evés és testsúly gyarapodás
  3. Alvászavar
  4. Ritkábban mozdul ki
  5. Csökken az aktivitásigénye
  6. Nincs kedve azokhoz a tevékenységekhez, amikhez korábban
  7. Nem veszi be a gyógyszereit
  8. Feledékenynek érzi magát, pedig ha vizsgálják, nincs rá neurológiai oka
Ha mindezek együttesen jelentkeznek egy idős embernél, valószínűleg elindult egy enyhe fokú depresszió nála, mely gyógynövényekkel, természetes szerekkel (orbáncfű stb.), pszichoterápiával, közösséggel, mozgással tökéletesen helyreállítható, és nincs szükség erőteljes gyógyszeres kezelésre. „Sokszor szokták a hozzátartozók mondani, mikor a szülőknél elérjük, hogy kezelést vegyenek igénybe, hogy visszanyertem az édesanyámat/édesapámat, sőt olyat kaptam, amilyet még nem is kaptam soha korábban.” – hallhattuk a Pszichoszomatikus Ambulancia vezetőjétől.

Ha időskorára változik a viselkedése, lassul a gondolkodása, pszichés zavarra is érdemes gyanakodni

Az időskorral alapvetően nem változik meg az ember személyisége, vérmérséklete, mentalitása. Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy egy idősödő embernek drasztikusan megnő az ingerekre való reagálási ideje, mintha elbutult volna, vagy csökken a beszédtempója, akkor először pszichés zavarra, depresszióra kell gyanakodni, nem pedig az időskori elbutulásra, viszont érdemes azonnal neuropszichológiai vizsgálatot elvégeztetni ilyen esetben. Fokozott ingerlékenység, agresszió, kötözködés, mufurcság esetén szintén gondolhatunk elindult mentális zavar folyamatra.

(Az info@pszichoszamoca.hu email címünkön vagy a +36  30/754-84-27-es telefonszámon foglalhatnak időpontot pszichológusainkhoz neuropszichológiai vizsgálatra, ide kattintva pedig a rendelőnk címéről tájékozódhatnak)

A Dr. Császár-Nagy Noémivel, klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszomatikus Ambulancia vezetőjével készített nagyon tartalmas és mélyenszántó interjút az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg:
Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.