„Hagyjunk rést az életünkben, ahol a csodák megtörténhetnek!”

Mikulás napján a Kossuth rádión Az este című rádióműsorban Dr. Bagdy Emőkét és lányát, Dr. Császár-Nagy Noémit mi másról kérdezhették volna, mint a Mikulásról? Ki is volt Szent Miklós, akit minden gyerek vár? Miért kipucolt kiscipőt tesznek ki az ablakba a gyerekek? Miért nem érdemes virgácsot adni a gyerekeknek? Miért ne büntessük, hanem fegyelmezzük a gyereket? És hogyan alapozza meg a Mikulás személye az igazságosságot és a világba vetett hitet? A szívmelengető történeteket is tartalmazó riportból kiderül.

A gyerekek leghosszabban fennmaradó hitrendszere a Mikulás

„A négy éves gyerekek 85 %-a hisz a Mikulásban. Ez a korszak a mágikus gondolkodás csúcsidőszaka. A Mikulás-hit és a transzcendensben, a varázsban való hit még a tudományos bizonyítékok fényében is mondhatjuk, hogy veleszületett emberi ösztön, és mindenkinek szüksége van rá, nem csak a gyermeknek” – hangzott el Dr. Császár-Nagy Noémitől, a Pszichoszamóca vezetőjétől. A Mikulás a tiszta szeretet és az önzetlen adni tudás szimbóluma, így a krampusz nem tartozik hozzá, és nem célszerű virgácsot adni a gyerekeknek, nevelő célzattal inkább írjon levelet a rosszcsont gyereknek a Mikulás.

„Hagy legyen meg az esély, hogy a dolgok megtörténhetnek!”

A csodaváró tudat megőrzésére nagy szüksége van mindenkinek – mondta el Dr. Bagdy Emőke, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora, aki hozzátette: az óvodáskor a szimbolikus gondolkodás kora, kettős tudat érvényesül ekkor: van a gyerekek által megtapasztalt realitás, és van mindaz, amire ráteszik álmukat, vágyukat, fantáziájukat. Így a gyerekek mindig hagynak egy rést, ahol a csodák megtörténhetnek. Ennek a sávnak a megtartása a hit képességét is erősíti. Az ünnepek ismétlődésük által az alapvető biztonságot erősítik az életünkben, hogy a dolgok újra történnek, jóvátehetőek, egyúttal szorongás ellen is kapaszkodót nyújtanak.
A Dr. Bagdy Emőkével, klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával és lányával, Dr. Császár-Nagy Noémivel, klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával, az Egészségügyi Kollégium Klinikai Pszichológia Tagozatának vezetőjével készített teljes rádióinterjú az alábbi linkeken érhető el:
Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.