A pedagógusoknak egyre többször kell átlépniük a szakmai Rubicont

Prof. Dr. Bagdy Emőke nemrég a „Középpontban a pedagógus” c. konferencián tartott előadást, ahol a pedagógusok lelki egészségvédelméről, a stresszkezelés és a relaxáció fontosságáról, valamint a személyiség ápolásáról is beszélt.
„A pedagógus olyan isteni szikra kereső szakember, aki a szakértelmét arra használja, hogy megtalálja a gyerekben az erősséget, és ehhez a személyiségét használja munkaeszközként.” – fogalmazott a professzor asszony, majd hozzátette: „Ez egyike a legmagányosabb szakmáknak, ahol mindig, mindenkor teljesíteni kell. A tanítás pedig napról napra, időről-időre befolyásolja a személyiségünket.”

Pedagógus-típusok

Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora beszámolt egy kísérletről is, amelynek eredményeképpen több pedagógusszemélyiséget lehet felismerni:

  1. A foglalkozás áldozata. Ő az, aki nap mint nap a pedagógushivatást műveli, állandó megfelelési kényszer alatt van, közben otthon, a családban is igyekszik eleget tenni.
  1. Hasító típus (főleg a férfiak). Ő az, aki fáradtan hazamegy, otthon mindent a feleségre hárít, és már nem foglalkozik a családdal. Papucs-típus, nem viseli, hanem kéri a papucsot, a sört, és a vacsorát.
  2. A perfekcionista pedagógus. Ő az, aki elér egy szintet, és azt mondja, hogy ennyire vagyok képes, és többre nem.
  3. Érzelmi kalóz. A gyerekek érzelmeiből táplálkozik. Kora serdülőkorban ez még működik, a tanító a „szentség”, és ezért óriási érzelmi hatalom kerül a kezünkbe. Az, aki ezeket az érzelmi zsetonokat gyűjtögeti, és nincs a magánéletében egy kompenzáló erőforrása, akkor a kapott éltető érzelmeknek tulajdonítja a legnagyobb jelentőséget. A veszélye ennek az, hogy a túl szoros kapcsolatokból igyekszik a pedagógus pótolni a magánszférájából hiányzó érzelmeket, így alakít ki túlzott mértékű „függőségi” kapcsolatot a tanítványaival.
  4. „Munkaalkoholisták”. Akik mindenhová viszik magukkal a munkát, akkor is, ha a családdal vannak, akkor is, ha kirándulnak, ha főznek stb. Ennek következtében se itt, se ott nem tudnak teljesen megfelelni, folyamatos magasfeszültségi spirálban keringenek.
Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.