„Van-e csillag a mi életünkben, amit követünk?”

Karácsony előtt két közös interjút is adott Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője és édesanyja, Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora a karácsony pszichológiai, lelki jelentőségéről.

A várakozás nagy próbatétele a léleknek

Mandiner_interjú_Bagdy_Császár

Prof. Dr. Bagdy Emőke és Dr. Császár-Nagy Noémi (Fotó: Mandiner)

Az interjúban elhangzik, a karácsony a születésről, a várakozásról, szimbolikus értelemben valaminek, amit várunk, az eljöveteléről szól. Elindulni a vaksötét végtelenbe, és merni hinni abban, hogy az, amit ígértek, be fog következni. Erre a hegyeket megmozgató hitre és reménységre tanít nagyon erősen advent és karácsony időszaka.

Ugyan az ajándékok mérete, értéke bizonyos szinten eldologiasítja, elszürkíti, elhalványítja a karácsony jelentőségét, de adventnek és karácsonynak is a várakozás miatt van nagy jelentősége, „mert mindenkinek meg kell tanulnia várni„.

Észrevesszük a saját betlehemi csillagunkat?

Van-e olyan csillagunk, ami a sötét éjszakában vezet minket, mutatja az utunkat, és amelyet feltétel nélkül követünk, és hiszünk benne, hogy helyes irányba terel minket? – tette fel a kérdést Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus.

Tudunk-e jövőképet alkotni, bizalommal előre tekinteni, betlehemi csillagot álmodni az életünkbe, hogy van jövő, van célkitűzés, van rendeltetés, van az embernek dolga a Földön? És abban a pillanatban, ahogy kinyitjuk a jövőre az ablakot, egy olyan bizonytalanba tekintünk bele, ahol nincs igazán más vezér, mint az a belső iránytű, ami minket vezérel.” – mondta el Prof. Dr. Bagdy Emőke.

Különleges lelki alkalom az ünnep

Ahogyan karácsonykor van testi rítus (csak ennél az ünnepnél fogyasztott ételek), kell hogy legyen szakrális rítus is, hogy a szívünket fölemelhessük a miszteriózus lelkiállapotába, és megszülethessen bennünk az ünnep – hallható a Spájz című műsor karácsonyi beszélgetésében.

„Ha a várakozást megtanuljuk nagyobb értékként kezelni, mint magát a megérkezést, akkor a valamihez vezető út lesz az igazi érték.” – mondta Dr. Császár-Nagy Noémi.

 

A Dr. Császár-Nagy Noémivel, klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszamóca vezetőjével és Dr. Bagdy Emőkével, klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszamóca szakmai szupervízorával készített, a karácsony üzenetéhez kapcsolódó teljes interjú az alábbi linkre kattintva hallgatható vissza:

Kossuth Rádió, 2018. december 21.

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2018-12-21_21-06-00&enddate=2018-12-21_21-40-00&ch=mr1&fbclid=IwAR1GlxrWQ6VErxrwOGLHpQBzfwr7yNGhTIEmqxbgj_8sq1zq4bYytgPS5m0

Karc FM, Spájz c. műsor, 2018. december 25.

Karc FM, Spájz c. műsor, 2018. december 26.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.