Melyek voltak 2018 legolvasottabb Pszichoszamóca írásai?

Pszichoszamóca Blog 2018 Top 10

Ezek voltak a Pszichoszamóca legolvasottabb cikkei 2018-ban. Köszönjük, hogy több ezren olvasták írásainkat, az új esztendőben is rendszeresen hasznos és érdekes tartalommal várjuk Önöket az oldalunkon és a közösségi média felületeinken!

 

10. „Hagyjunk rést az életünkben, ahol a csodák megtörténhetnek!”

“A négy éves gyerekek 85 %-a hisz a Mikulásban. Ez a korszak a mágikus gondolkodás csúcsidőszaka. A Mikulás-hit és a transzcendensben, a varázsban való hit még a tudományos bizonyítékok fényében is mondhatjuk, hogy veleszületett emberi ösztön, és mindenkinek szüksége van rá, nem csak a gyermeknek” – hangzott el Dr. Császár-Nagy Noémitől, a Pszichoszamóca vezetőjétől.

 

9. A pedagógusoknak egyre többször kell átlépniük a szakmai Rubicont

“A pedagógus olyan isteni szikra kereső szakember, aki a szakértelmét arra használja, hogy megtalálja a gyerekben az erősséget, és ehhez a személyiségét használja munkaeszközként.” – fogalmazott a professzor asszony, majd hozzátette: “Ez egyike a legmagányosabb szakmáknak, ahol mindig, mindenkor teljesíteni kell. A tanítás pedig napról napra, időről-időre befolyásolja a személyiségünket.”

 

8. Ezeket mindig nézze meg, mielőtt terápiára vinné gyerekét

Manapság egyre több az alternatív gyógymód a gyerekterápiában is, nehéz dönteni arról, melyikre érdemes elvinni a gyerekünket, melyikkel nem csinálunk kárt a lelkében. Dr. Császár-Nagy Noémi azt tanácsolja a választással kapcsolatban, hogy az alábbiakat mindenféleképpen nézze meg a szülő, mielőtt elvinné gyermekét egy szorongáscsökkentő vagy bármiféle terápiára.

 

7. „Vegyük számba mi minden kinccsel rendelkezünk!”

Dr. Bagdy Emőke felnőtteknek szóló üzenete: tanuljuk meg az együttműködő, asszertív kommunikációt, a viták helyes kezelését, a személyiségünk védő, hozzánk méltó önérvényesítését, hogy a mindennapi életbe kulturáltan tudjunk bekapcsolódni – ebben is segíthet a pszichológia.

 

6. A traumák feloldásával megállítható lenne a transzgenerációs sebzettség

Májusban kezdték el vetíteni az ötrészes minisorozatot, a Patric Melrose-t, amely bemutatja, egy brit arisztokrata család sarjából hogyan lett drogfüggő a nagyon traumatikus gyerekkora miatt. A mentális életút során elszenvedett traumákat, fájdalmakat célszerű feloldani, akár gyermek-, akár felnőttkorban, hogy ne gátolják a későbbi életünket, és a gyermekeink életét sem.

 

5. Dr. Bagdy Emőke tanácsai a stressz kezelésére

Egy ismeretlen, nehéz szituáció tehetetlenség érzést okoz, és kétségbeesett állapotba kerül az egyén. Ebben a tehetetlenségi állapotban az ember visszacsúszik, és a saját szintjénél alacsonyabb szintre kerül. Ha viszont mi felkészülünk a nehezebben kezelhető helyzetekre, nem ér sokkszerűen semmiféle szituáció. Meg kell tanulnunk azokat az eszközöket, amelyekkel érzelmileg is megfelelően tudunk reagálni a problémákra.

 

4. Mennyi manapság egy pszichológusi tanácsadás?

Összehasonlítottuk az interneten fellelhető budapesti pszichológiai magánrendelők árait, a következő eredményt kaptuk.

 

3. Összhang belül és kívül – hogyan valósíthatnám meg?

“Önmagunknak lenni a legnehezebb a világon. Nagy bűne a mi pedagógiai rendszerünknek, hogy azt az agyféltekét, ami biztosítja az embernek az önmaga belső világával való kapcsolatát, az érzelmi agyunkat egyáltalán nem iskolázza, pedig ezen múlik az érzelmi intelligencia, a szociális intelligencia, az empátia képessége. De mi annyira bal agyféltekés, ismeretközpontú kultúrát teremtettünk és azt iskolázzuk, hogy ezzel furcsa torzóvá válik a fejlődő személyiség mentális szerkezete.” – nyilatkozta egyik interjújában Prof. Dr. Bagdy Emőke.

 

2. Mit vár a mai nő és férfi a társától?

Dr. Császár-Nagy Noémit, a  Pszichoszamóca vezetőjét, klinikai szakpszichológust a női-férfi szerepekről, az apai minta fontosságáról, a genderelméletekről kérdezték a rádióban. Alább a nagyon érdekes és elgondolkodtató beszélgetés néhány részletét emeltük ki.

 

1. Az apai energia ősi örökség, ha hiányzik, pótolni, gyógyítani kell

A Pszichoszamóca legolvasottabb írása 2018-ban az apasebről, az apai jelenlét, szeretet hiányáról, az apai minta torzulásának következményeiről szólt.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.