Mennyi manapság egy pszichológusi tanácsadás?

Az utóbbi időben több kritikus véleményt kaptunk az árainkkal kapcsolatban, voltak olyanok, akik szerint túl magasak. Meg kívántuk vizsgálni, van-e alapjuk az így vélekedőknek, emiatt összehasonlítottuk az interneten fellelhető budapesti pszichológiai magánrendelők árait. (A Pszichoszamócával együtt összesen hét darab pszichológiai és pszichiátriai magánrendelő honlapjáról vettük az árakat, a nevüket nem tüntetjük fel ebben a cikkben.)

A következő eredményt kaptuk:

 • Egy egyéni felnőtt- vagy gyermekpszichológiai tanácsadás átlagban 11.000 és 17.000 Ft között mozog ma Budapesten, de viszonylag nagy szórás mutatkozik, találkoztunk 10.000 Ft-os és 23.000 Ft-os tanácsadással is. (Egy munkaóra minden esetben 50 perc volt.)
 • A párterápia ára átlagban 20.000 és 26.000 Ft között mozog.
 • Megnéztük néhány magánpszichológus honlapját is, de több kollégánál nem volt feltüntetve ár, ami megakadályozta az árak összevetését. Az ár fel nem tüntetésének okát nem tudjuk, de sajnos ez lehetőséget ad arra, hogy a pszichológus nem fixen, hanem pácienstől függően, különböző kritériumok szerint szabja meg az árait, ami bizonyos esetekben felvethet korrektségi aggályokat is. Érdemes odafigyelni erre, mikor pszichológust választ magának az ember!
 • Megállapítottuk továbbá, hogy a tanácsadás ára nagyban függött a pszichológus szaktudásától, legmagasabb pszichológiai végzettségétől és pszichológusként eltöltött munkaéveinek számától. Értelemszerűen a tapasztaltabb kollégák konzultációi többe kerültek – ez a legtöbb szakmában így van.
  Egy pszichológus szakvizsga ára körülbelül 3 millió forintra jön ki, két szakvizsga ennek a duplája, vagyis közel 6 millió forintra rúg. A pszichológus szakmába fektetett energiát (pénzt és időt) a konzultációs áraknak tükrözniük kell.

  Ahhoz, hogy egy pszichológus klienst kezeljen, 5 év egyetem és 2×4 év szakképzés kell, tehát 12 év tanulás után, 30 éves kora körül jut el egy pszichológus oda, hogy elkezdjen önállóan rendelni. A járulékok levonása után óránként átlag 4.000 forintot tud megkeresni, ami a szakmunkás óradíj alatt van. A szabályok értelmében napi 4 terápiánál többet nem végezhet, hogy érzelmileg tudja kezelni a helyzeteket. Kötelező szupervízióra járnia – ami a Pszichoszamócánál dolgozó kollégáknak ingyenes, de máshol – havi átlag 110.000 Ft-os költséggel jár

 • Az árat befolyásolta még a rendelő elhelyezkedése, felszereltsége is. A jól megközelíthető, komfortos, igényes egészségügyi magánrendelők esetében magasabb árat tapasztaltunk, ami szintén természetes jelenség, hiszen a környezet állandóan magas színvonalon tartása nagyobb költséggel jár.

Az eredményeket látva az alábbi következtetésre jutottunk:

 • A Pszichoszamóca árai megfelelnek a budapesti magánrendelők árainak, sőt kollégáink már 10.000 Ft-os áron is tartanak konzultációt.
 • Mivel összes pszichológusunk magasan képzett, így a Pszichoszamóca kiváló pszichológus gárdával rendelkezik. Ráadásul állandó szupervízióban vesznek részt Prof Dr. Bagdy Emőke és Dr. Császár-Nagy Noémi vezetésével, így szakmai tudásukat állandóan szinten tudják tartani.
 • Emellett a nálunk dolgozó pszichológusok mindegyike rendelkezik megfelelő működési jogosítványokkal (szakvizsga, hatályos működési engedély).
 • A Pszichoszamócában minden tanácsadás a törvények maximális betartásával történik:
  • csakis akkor kezdjük meg a kezelést, miután a kliens aláírta a vizsgálatra és terápiára feljogosító beleegyező nyilatkozatot,
  • tisztázzuk a kezelés okát, célját, kereteit, időtartamát, menetét – a páciens mindig tudja, mi történik vele,
  • az összes páciensünk írásos szakvéleményt, diagnózist, visszajelzést is kap,
  • klienseink adatait zárt szekrényben és számítógépes rendszerben tároljuk, adataikhoz illetéktelen személyek nem férnek hozzá,
  • minden esetben kapnak számlát az egészségügyi ellátásáról a hozzánk fordulók.
 • Az A-kategóriás irodaházban lévő igényesen berendezett, komfortos, esztétikus rendelőnkben öröm a lelki töltődés, gyógyulás!
Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.