Összhang belül és kívül – hogyan valósíthatnám meg?

Prof. Dr. Bagdy Emőkével, a Pszichoszamóca szakmai szupervízorával készítettek rádióinterjút múlt héten a Karc FM-ben.

Őszinte, sokat adó beszélgetést hallhattunk, megismerhettünk olyan dolgokat is a professzor asszony életéről, melyeket csak kevesen tudnak. Például azt, hogy költő nagyapja írta a Gólya-nótát, amit ma mindenki népdalnak hisz, vagy hogy édesapja tábori lelkészként vett részt a II. világháborúban, majd hazatérése után elbocsájtották állásából a hivatása miatt, vagy éppenséggel azt, hogy Dr. Bagdy Emőke fiatalként folyamatos ellenállással találkozott: a származása miatt nem vették fel elsőre sem a gimnáziumba, sem az egyetemre – így megélte, milyen kirekesztettnek lenni.

Sorozatos krízisek, megpróbáltatások jellemezték a családtörténetét, de az ezekkel való megküzdés, a nehézségeken való túljutás képességének elsajátítása életre szóló erőt adtak Dr. Bagdy Emőke számára. A nehéz, de tanulságos életmintáknak, életeseményeknek köszönhetően az életfilozófiája a „csakazértis” lett.

Prof. Dr. Bagdy Emőke óriási életutat járt be idáig is, író, egyetemi tanár, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta egyszerre. Bölcs tanácsán, mely a belső-külső összhangunk elérését szolgálhatja, érdemes elgondolkodnunk:

„Önmagunknak lenni a legnehezebb a világon. Nagy bűne a mi pedagógiai rendszerünknek, hogy azt az agyféltekét, ami biztosítja az embernek az önmaga belső világával való kapcsolatát, az érzelmi agyunkat egyáltalán nem iskolázza, pedig ezen múlik az érzelmi intelligencia, a szociális intelligencia, az empátia képessége. De mi annyira bal agyféltekés, ismeretközpontú kultúrát teremtettünk és azt iskolázzuk, hogy ezzel furcsa torzóvá válik a fejlődő személyiség mentális szerkezete, mert van egy hatalmas ismerettömeg, ami már-már az embert egyfajta különös biztonságba ringatja: mindent egy perc alatt megtudtatok érzésbe, miközben ha megkérdezem, és hogy vagy te önmagaddal, ismered-e az álmaidat, tudod-e, mit jelent az, hogy álmodni, tudod-e, mit jelent önmagadra figyeli, tudsz meditálni – még a szavakat is félreértjük. Lassan szégyenszemre azt, hogy imaginálni, meditálni még mindig nem tudják az emberek, és mindenfajta tévképzetek kötődnek hozzá. Holott ha bevennénk az iskolai programba azt, hogy kezdettől iskolázzuk a jobb agyféltekét is, és ezzel kialakítanánk azt az egyensúlyt, ami belül meg tud teremtődni, ez volna az összhang állapota.”

 

A Prof. Dr. Bagdy Emőkével folytatott teljes beszélgetés az alábbi linken érhető el:

https://karcfm.hu/archiv/karcolat-2018-08-16-1300-1400/

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.