A boldogság egészség, a boldogság betegség? – Dr. Császár-Nagy Noémi a Ridikülben

Dr. Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszamóca vezetője a Ridikülben

Dr. Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszamóca vezetője a Duna TV Ridikül című műsorának vendége volt. A 2019. március 19-i adásban, Dióssy Klári női beszélgető műsorában „A boldogság egészség, a boldogság betegség?” témakörét járták körül a meghívott vendégekkel: Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával, Dr. Fulcz Ágnes belgyógyász-endokrinológus és diabetológus főorvossal, Dr. Hirsch Anikó gyermekgyógyásszal, gyermekpszichiáterrel, és a meglepetés vendéggel, Dr. Barna István belgyógyásszal, vesegyógyásszal.

A testünk által kommunikáljuk, ha bajban van a lelkünk

Dióssy Klári, műsorvezető, Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, Dr. Fulcz Ágnes belgyógyász-endokrinológus és diabetológus főorvos, Dr. Hirsch Anikó gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter

Sok pszichoszomatikus konfliktust testi tünetekben jelenítünk meg, de ez nem tudatosul minden esetben. A pajzsmirigy betegség kifejezett pszichoszomatikus betegségnek mondható, régen is szerepelt már a hét jellegzetes pszichoszomatikus betegség között. A fokozott pajzsmirigy betegség hátterében vannak pszichoszociális tényezők, családi gondok, munkahelyi problémák, és akik genetikailag hajlamosak rá, a fokozott stressz hatására drasztikusan megváltozik a pajzsmirigy hormon termelődése. Meddőségnél szintén lehetnek a háttérben pszichoszomatikus gondok. A cukorbetegség nem kifejezetten pszichoszomatikus betegség, de a kialakulásában szerepet játszanak pszichoszomatikus tényezők. Amikor a cukorbetegség aktivizálódik, nagyon sokszor kimutatható mögötte családi, munkahelyi probléma. Hiszen a tartós stressz, a megoldatlan problémák a kortizol szintet emelik, a kortizol emeli a vércukorszint értékét, a sejtek inzulin érzékenysége csökken, ami inzulinrezisztenciához vezethet. A diabéteszesek körében azért is magasabb a depresszió aránya, mert a gyógyszerek rendszeres adagolása és a folyamatos mérés okozta stresszel nehezen tudnak megbirkózni – hangzott el Dr. Fulcz Ágnestől, belgyógyász-endokrinológus és diabetológus főorvostól.

Dr. Barna István, bel- és vesegyógyász elmondta, az összes magas vérnyomásban szenvedők durván 30 %-ának van valamiféle hangulati életzavara, Döbbenetes felfedezések voltak az irányban is, hogy a tartós stresszben élő embereknél négy-ötször gyakoribb a gasztroenterológiai, gyomor-bélbetegség, a daganatos megbetegedések aránya. Akinek van kisebb vagy nagyobb testi betegsége, ami nem kívánatos életszituációval jár együtt, azt szinte lehetetlen pszichés segítség nélkül egyensúlyban tartani – hívta fel a figyelmet Dr. Barna István.

A pszichoszomatikus szó jelentése: lelki eredetű testi baj

Ha valaki folyamatosan stressz alatt él, egy idő után kialakul egy „csatorna”, egy testi/lelki probléma, amin keresztül a stressz megnyilvánul, ami lehet például az anyagcsere zavara, de neurológiailag kimutatható zavar nélkül is előállhat akár vakság, bénulás tünete is – mondta Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai alkalmazott egészségszakpszichológus, aki korábban a Gerincgyógyászati Központban is dolgozott.

„A lélek szimbolikusan, analógiásan megjeleníti a testben azt, ami a lélekben van. Például kiment a talaj a lábam alól, elhagyott a párom, kirúgtak a munkahelyemről, és elkezd egyensúlyzavarom lenni, szédelgek. A lelki probléma az elején nem okoz tényleges testi elváltozást. Ha viszont egy idő után már igen, vagyis ha már „beleharap a lelki baj a testbe”, akkor beszélünk pszichoszomatikus zavarról. Ebben az esetben mindig van testi elváltozás, betegség is. Ezt komplex ellátással lehet orvosolni.” – hangsúlyozta Dr. Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszamóca vezetője a Ridikül műsorban.

Világszinten egyre több a mentális problémával küzdő gyermek

Dr. Hirsch Ágnes, gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter elmondta, a gyerekek is sok esetben lelki konfliktusra testi tünetekkel válaszolnak, leggyakrabban a szorongásra visszatérő hasi panasszal vagy bepisiléssel. Például testvér születésénél ezek teljesen normális tünetek, mert másképp a gyermek nem tud jelezni, hogy neki problémája van. Ha kellő odafigyelést kap a gyerek a családtól, nem fog kialakulni pszichoszomatikus betegség. A stresszel való megküzdés a gyerekek esetében azért is nehezebb, mert nincsenek megfelelő stratégiáik a kezelésükre, és gyakran a szülőktől se kapnak jól alkalmazható mintákat erre vonatkozóan. Ráadásul a számítógép, a net benne tartja ebben a feszültségben, sőt fokozza azt. A pszichoszomatikus betegségek legnagyobb részét nem lehet gyógyítani a család bevonása és komplex megsegítése nélkül. Nagyon gyakran a beteg gyermek csupán index-páciens, aki ugyan hordozza a tüneteket, de a tünet valójában nem az övé, hanem a család betegségét jelzi – tudtuk meg a gyermekpszichológustól.

Testünk tükre érzelmeinknek

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a Ridikülben

A psziché és a test közötti szoros kapcsolatot már a tudomány is alátámasztotta – mondta el Dr. Császár-Nagy Noémi, aki hozzátette: Selye János, magyar stresszkutató munkássága óta tudjuk, hogy van jó és rossz stressz, és vannak stressz-betegségek. (Például a szerelem egy jó stressz, ami heves bőrreakcióval, ájulással, fogyással, szélsőséges érzelmi reakcióval párosulhat.)

Kutatások kimutatták, hogy az egész testünket ligandok (hormonszerű anyagok) járják át, ezek viszik az információt a fejtől a lábig. Ezek a ligandok receptorokhoz kapcsolódnak. A receptor olyan, mint a sejt felszínén lévő záracska, és mint a kulcs a zárba illeszkednek ezek az anyagok. Így találkozik az információ a testünkkel. Ilyen információk az érzelmek is. Vagyis ha jókedvű vagyok, vagy félek, a ligandok viszik az információt, áramoltatják szét a testünkben, méghozzá az agyba 2 %-nyi mennyiségben, a többi 98 % viszont a testbe megy! – hangzott el Dr. Császár-Nagy Noémitől, a Pszichoszamóca vezetőjétől. Vagyis főleg a testünk veszi fel az érzelmeinket, ennél fogva nem csoda, ha negatív eseményekre a test is hevesen reagál.

 

A Ridikül c. műsor szóban forgó nagyon érdekes adását az alábbi linkre kattintva tudják visszanézni:

https://www.mediaklikk.hu/video/ridikul-a-boldogsag-egeszseg-a-boldogsag-betegseg/

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.