Nevetéssel gyógyítjuk magunkat – Dr. Bagdy Emőke a Mokkában

Dr. Bagdy Emőke, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora a nevetés gyógyító hatásáról beszélgetett a Mokka műsorvezetőivel.

A mosolynak, nevetésnek hatalmas szociális értéke van. A TV2 reggeli műsorában a professzor asszony felhívta a figyelmet, ha valakivel kapcsolatot szeretnénk létesíteni, nagyon fontos a szociális mosoly. Dr. Bagdy Emőkétől megtudtuk, a nevetésnek van egy csodálatos gyógyító hatása is, mivel olyan immunerősítő folyamatok indulnak be, aminek hatására megsokszorozódik a szervezet védekező és öngyógyító képessége. A nevetés immunstimuláns, örömhormon- és fájdalomcsillapító hormontermelést kapcsol be, sőt az emésztési folyamatok szempontjából is fontos szerepet tölt be. Egy 5-6 éves gyerek körülbelül 300 alkalommal mosolyog, nevet egy nap, a felnőtteknél ez a szám lecsökken nagyjából 20-ra. Ezt érdemes lenne szaporítani – ajánlja a professzor asszony.

Az erőltetett mosoly is hasznos

 „Nem véletlen, hogy az amerikai kultúrában azt mondják, hogy mosolyogj, tedd fel az arcodra a mosolyt. Mimikakutató igazolta, hogy egy tökéletesen kivitelezett mosolyból a szervezet egy tökéletesen átéltet produkál. Tehát igenis mosolyogjunk, még akkor is, ha nagyon nehéz a helyzet, próbáljuk meg, egy kicsikét erőltessük, mert valódi mosollyá válik. A szervezet maga generálja azokat a folyamatokat, amiktől elkezdjük jobban érezni magunkat a bőrünkben.” – hallhattuk Dr. Bagdy Emőkétől, klinikai szakpszichológustól, aki hozzátette, az erőltetett mosoly is valódi mosollyá válik.

 

A Dr. Bagdy Emőkével,a Pszichoszamóca szakmai szuoervízorával készített interjú az alábbi linkre kattintva tekinthető vissza:

https://tv2.hu/mokka/287447_ezert-erdemes-tobbet-mosolyogni.html?fbclid=IwAR24d8WQIbvdZ9wBGn7N2KXrYPX7g0BV-unASa-nxQX78iFOcquY74T-Q1M

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.