Legyen személyes filozófiád, hogy teljes életet élhess

Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszamóca szupervízorával készítettek interjút nemrég a Kossuth Rádión az identitás, az otthon és a hazaszeretet kapcsolatáról. Mikor, hogyan alakul ki a biztos identitásunk, honnan tudjuk, hova tartozunk, kihez és mihez ragaszkodunk?

Számomra az otthon a biztonságot jelképezi-e?

Mivel az érzelmi agy konkrét, szemléletes, érzékletes, az emlékeket is élménycsomagok formájában őrzi meg. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus a Kossuth Rádió műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy először az otthont kell szeretnem, ahova haza megyek, mert a konkrét haza elemi szinten, érzelmi szinten a boldog, biztonságot adó otthon abban az esetben, ha pozitív események, érzelmek kapcsolódnak hozzá.

A professzor asszony kifejtette, hogy az otthon két dolgot biztosít: az elfogadottságot, a biztonságot és ehhez kapcsolódóan a szeretetet. Egy szeretetkapcsolatban, egy véd- és dacszövetségben egymásért mindent megteszünk. Tehát akinél a haza egy biztonságot adó otthont jelképező fogalom, abból könnyebben lesz hazaszerető ember.

Mi történik, ha a pár eltérő világnézetű családból jön?

Ha tegyük fel a pár tagjai teljesen más világnézetű családból jönnek, kialakul egy krízis az eltérő hitvallás, filozófiai alapok miatt. Ilyenkor a hozott értékek, amire a család rávett – hogy ez nálunk így megy, mi ebben hiszünk, így tálaljuk az ételeinket, így neveljük a gyerekeinket, ezzel töltjük a hétvégéket stb. – találkozik egy egészen más világképpel, létrejön egy krízis. Dr. Bagdy Emőke, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora elmondta, hogy érdekes módon ekkor az ellenazonosulás nagyon gyakori, azonban csupán epizodikus jellegű. Például akit vallásosnak neveltek egész életében, az vissza fog térni, mert a szülőktől hozott értékek, tanítások, minták tudattalanul és mélyen vésődnek be a személyiségbe. Az már más kérdés, hogy két, jelentősen eltérő világnézettel rendelkező ember mennyire tud hosszú távon is működő partneri kapcsolatot fenntartani egymással.

Ma azt mondja a boldogságpszichológia, hogy legyen személyes filozófiád, tudjál válaszolni arra a kérdésre, kiért élsz, miért élsz, mi az, ami neked fontos, ki az, aki neked fontos, és ha a kettőt meg tudod válaszolni, megvan az életed értelme, akkor van jövőképed, vannak céljaid, van előre tekintésed, mert van iparkodásod, hogy az életben elérd a céljaidat, akkor teljes értékű életet élsz” – hallhattuk Dr. Bagdy Emőkétől, klinikai szakpszichológustól.

A kortárs csoportok mellett manapság már a média is rendkívül befolyásoló hatású, és az identitás, a saját hitvallás kialakításának a folyamatában nagy szerepe lett az utóbbi időben. A professzor asszony szerint ez a korszellem, amiben élünk destruktív, megbetegítő, mert elidegenedésnek nevezi a pszichológia azt a folyamatot, amikor a személyest átváltjuk tárgyira. Vagyis ahogy a tárgyakkal bánunk, úgy bánunk egymással is: elhasználjuk, felhasználjuk, kihasználjuk és eldobjuk.

 

A Dr. Bagdy Emőkével, klinikai szakpszichológussal készített rádióriport az alábbi linkre kattintva hallgatható vissza 08:17:30-tól:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-03-24_08-15-00&enddate=2019-03-24_08-26-00&ch=mr1

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.