Párkapcsolatunk alapját családi kapcsolataink adják

Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora Kaposváron adott interjút a házasság hete kapcsán a szeretetről, kötődésről, párkapcsolatról, a család szentségéről.

Az anya által tanulnunk meg szeretni

Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora (Fotó: Mandíner)

A párkapcsolat életünk egyik gyökértényezője. Az anya-gyerek kapcsolatban tanuljuk meg, hogyan kell szeretni, örülni, ragaszkodni, kötődni valakihez – fogalmazott Prof. Dr. Bagdy Emőke, majd hozzátette: ha ezt megkapjuk, megéljük gyerekkorunkban, felnőttként képesek leszünk felelősséget vállalni és elköteleződni. A Pszichoszamóca szakmai szupervízora szerint a kötődés alapjait genetikailag hozzuk magunkkal. Mikor az édesanya saját testéből táplálja a babát, egyidejűleg szeretettel is táplálja, tanítja, és föltölti azt a fajta tárat, ami az elmében, az érzelmi agyban készen áll arra, hogy befogadja a világ üzeneteit. Ha ezek az üzenetek jók a gyerek számára, akkor érzelmileg is növekszik, és ép érzelmi hálózat alakul ki nála.

A kötődés nagyon összetett idegrendszeri struktúrához kapcsolódó folyamat

Az ember biológiailag és genetikailag is arra programozott, hogy képes legyen a másikhoz kötődni, de hogy a magunkkal hozott alap mennyire tud tényleg képességgé kifejlődni, az nagyon nagy mértékben függ az emberi környezettől. Ezért nem csak az édesanya fontos ebben, mert ahhoz, hogy az édesanya biztonságot tudjon adni a gyereknek, kell az édesapa támogató jelenléte is.
„A család, a szent három, az apa, az anya és a gyerek, ők alkotják az élet magját, mert az élet továbbvitelének feltétele, hogy a két nem szerelemben egymásra találjon, és az ember teljesítse a küldetését. Mi a küldetésünk? Kaptál életet, vidd tovább az életet! Ez az élettörvény parancsa.” – hangzott el Prof. Dr. Bagdy Emőkétől, klinikai szakpszichológustól.

Az érzelmi agyat is táplálni kell

A szemen át az érzelmi agyba megy egy tükörneuronoknak nevezett sejtcsoport – tudtuk meg Prof. Dr. Bagdy Emőkétől. Ahogy például a szoptatás közben a szemkontaktussal a baba az édesanyja szemében csillogni látja az elfogadást: „Kedves vagy nekem., Jó vagy nekem.”, ezzel érzelmi töltéseket táplál bele a gyermek érzelmi agyába, és a baba a szemen keresztül beveszi és elteszi, elraktározza a pozitív érzelmi tapasztalatokat. Az érzelmi agy által tanulunk meg szeretni, örülni, ragaszkodni, kötődni, hűségesnek lenni – fogalmazott a professzor asszony.

A család egy szociális uterus

Egészséges lélek fejlődik egy olyan otthonban, ahol otthon van az apa és anya, a gyerek számára az az ünnep, ha együtt van a család. Ahogyan a magzat az anyaméhben fejlődik, úgy a gyermek a családi szociális uterusban, méhben nő föl, melyben fel vannak osztva a feladatok – hangzott el az interjú során. Az apa például védi a határait. Az apa hatalom és hatalmasság jelképe, amit csak szeretettel tud átadni az utódainak. Nem arról van szó, hogy az anyuka szeret, az apuka szabályoz, hanem az apa úgy szeret, hogy azt mutatja meg a gyereknek, „Fiam, mi, férfiak ilyenek vagyunk: így barkácsolunk, fúrunk, faragunk, így viselkedünk a nőkkel.” Az apaseb, az apa hiánya fiúnál, lánynál egyaránt is súlyos és hosszútávra nézve maradandó és meghatározó sérüléseket okoz. (Az apasebről szóló szóló korábbi írásainkat ide kattintva olvashatják el.) Ha például a lánynak nincs jó apamintája, nem tudja, milyen ideális partnert keresgéljen, kiben bízhat.

 

Tekintsék meg a Prof. Dr. Bagdy Emőkével, klinikai szakpszichológussal készített teljes videót:
Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.