A jó házasság titka: napi egy óra beszélgetés

Dr. Császár-Nagy Noémit, klinikai szakpszichológust, a Pszichoszamóca vezetőjét kérdezték a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorában Bálint-napon arról, hogyan lehet megelőzni, hogy a párkapcsolat, a házasság kimerüljön.

A kommunikáció a hosszú párkapcsolat kulcsa

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Pszichoszamóca vezetője

Ahogy fogalmazott, minden kapcsolat olyan, mint egy bank, ha beleteszünk, kamatozik, ha nem teszünk bele semmit vagy eleget, nem kamatozik. A házasságot számos dolog összekuszálhatja: a túl sok munka, a kevés együtt töltött idő, a ritka beszélgetések, a gyerek születése, a segítők hiánya stb. Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus felhívta a figyelmet, hogy súlyos következményekkel járhat, ha a felek nem tudják kommunikálni a szükségleteiket. Ezzel elkezdődhet egy elmagányosodási folyamat, hiszen ha a pár tagjai nincsenek tisztában a másik igényeivel, meg se próbálják teljesíteni azokat. A lelki magány pedig szakadékot képez a két ember között és beindul az elszigetelődés.

A nők jobban tudják kommunikálni, ha a párkapcsolat harmóniája megbillen

A Pszichoszamóca vezetője elmondta, nagyon eltérő a férfi és női kommunikáció. A férfiak sokkal inkább tudnak beszélni dolgokról, feladatokról, cselekvés közben. A férfiaknak – idegrendszeri felépítésükből fakadóan – nagyon nehéz kommunikálniuk az érzelmeiket. Ezzel szemben a nők szerint akkor jó egy párkapcsolat, ha beszélgetünk róla (hogy érzel irántam, hogy vagy most stb.), viszont a férfiaknak a párkapcsolatról kifejezetten nehéz beszélniük, mert úgy tartják, ami beszédtéma, azzal baj van. Ezért a nőnek célszerűbb nem rögtön a problémára fókuszálnia, hanem – miután megerősítette a párját a szeretetéről, pozitív érzelmeiről –, kisebb léptékben kérni, kieszközölni a beszélgetést a férfitól. Mint mindenben, a kommunikációban is meg kell találni a mindenki számára kényelmes harmóniát.

Ha a férfi nem érzi jól magát a párkapcsolatában, azt valószínűleg nem fogja elmondani – hangzott el az interjúban –, helyette testi tényezők mutathatják a kibillent egyensúlyt: tovább dolgozik, többet mobilozik, nézi a tévét, elkezd hízni, fejfájása van, nincs kedve hazamenni, kevesebb szemkontaktust vesz fel a feleségével stb.

„A férfiaknak fontos tudni, hogy a nők azért beszélnek annyit a párkapcsolatról, mert akkor érzik, hogy jól működik, és a párunknak fontos tudnia, hogy ez nekünk egy öröm, sőt egy egész estét betöltő program lehet.” – mondta el Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője.

A jó házasság sok-sok kommunikációt igényel. Napi átlag egy órát szánjunk arra, hogy átbeszéljük a kapcsolatról, a gyerekekről, a közös érzelmi igényekről, teendőkről a gondolatainkat – tanácsolja Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, aki szerint a jó férjek tudnak a feleségükkel beszélgetni, de ez a képesség évek vagy évtizedek alatt alakul ki náluk, néha szakmai segítség igénybe vételével.

 

A Dr. Császár-Nagy Noémivel, klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszamóca vezetőjével készített interjút ide kattintva hallgathatják újra.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.