Tudjuk kihez fordulunk? – Ismerje meg a pszichológus képzés rendszerét

Segítünk tájékozódni a pszichológus szakma világában. Ha pszichológushoz fordulunk, legyünk tisztában azzal, kihez megyünk el valójában, és a titulus pontosan milyen szaktudást, képzettséget és milyen hosszú tanulási folyamatot takar!

 

DIPLOMÁS PSZICHOLÓGUS

Az, aki elvégezte:

(3+2 év/BA+MA vagy MsC) 5 év egyetemi képzést:

 1. A 3 éves pszichológus alapképzés (BA) elvégzésével viselkedéselemző BA fokozatot szerez az illető. Nem pszichológus és nem is jogosult semmiféle pszichológiai tevékenység ellátására. Leginkább pszichológus asszisztensnek felel meg.

Továbbá:

 1. Még 2 év a sokféle ízlést kiszolgáló MA irányon végezhető MA – vagy ahogy Debrecenben hívják – MsC képzés. Ennek a végén lesz diplomás pszichológus az illető. Hiába jár kognitív, egészségpszichológia vagy klinikai specializációra, semmiféle plusz jogosultságot nem szerez. Csupán az ízlésének jobban megfelelő tárgyakat hallgathatja a hallgató még 2 évig.

Főbb témakörök, melyek az öt év során sorra kerülnek: kognitív pszichológia, munka- és szervezetpszichológia, klinikai és egészségpszichológia, tanácsadás és iskolapszichológia, fejlődés és klinikai gyermekpszichológia, interperszonális és interkulturális pszichológia, társadalom- és szervezetpszichológia.

 

3A. Szakirányú továbbképzés

A mesterképzés (MA, MsC) után lehetőség van az alábbi szakirányú továbbképzések elvégzésére:pszichológus képzés

 1. Munka- és szervezet szakpszichológus
 2. Tanácsadó szakpszichológus
 3. Egészségfejlesztő szakpszichológus
 4. Pedagógiai szakpszichológus
 5. Sport szakpszichológus
 6. Szexuál-szakpszichológus

 

A szakirányú továbbképzésnek önálló végzettségi szintje nincs, és NEM jogosít rendelő nyitására és rendelésre, önállóan végezhető egészségügyi tevékenységre.

VAGYIS SEM TANÁCSADÁST, SEM OLYAN PSZICHOLÓGIAI VIZSGÁLATOKAT NEM VÉGEZHET, AMELYEK SZAKVIZSGA KÖTELESEK.

OKTATÁSRA, KUTATÁSRA ÉS TOVÁBBTANULÁSRA JOGOSULT AZ MA/MSC PSZICHOLÓGUS.

 

3B.SZAKPSZICHOLÓGUS

Aki elvégezte:

(3+2 év/BA+MA) 5 év egyetemi képzés + 4 év szakképzés + 150 óra kiképzőnél végzett önismeret + van egészségügyi szolgáltatónál minimum heti 20 órás állása 8 évig vagy heti 40 órás állása 4 évig.

A szakirányú szakképzés államilag nem támogatott, önköltséges (szemben a szakorvos képzésekkel).

A sikeres vizsgák után az alábbi szakpszichológusokká válhatnak:

 1. Klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus
 2. Gyermek- és ifjúsági klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
 3. Neuropszichológus
 4. Alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus
 5. Munka- és szervezet szakpszichológus

 

A szakpszichológusok tevékenysége

 • a lelki egészség megőrzésére és helyreállítására (ALAP-PSZICHOTERÁPIA: TANÁCSADÁS, AUTOGÉN TRÉNING, TÁMOGATÓ BESZÉLGETÉS ÉS KRÍZISINTERVENCIÓ VÉGEZHETŐ),
 • a lelki zavarok megállapítására, vizsgálatára és okainak feltárására (PSZICHODIAGNÓZIS),
 • az egyes betegségek diagnosztizálásához szükséges vizsgálatok végzésére (PSZICHODIAGNOSZTIKAI TESZTEK HASZNÁLATA),
 • a lelki zavarok pszichológiai módszerekkel történő korrekciójára (ALAP PSZICHOTERÁPIA)

irányul. Rendelő indításra, rendelésre, önállóan végezhető egészségügyi tevékenységre FELJOGOSÍT, amely azonban NEM FOGLALJA MAGÁBAN A MÓDSZERSPECIFIKUS PSZICHOTERÁPIÁKAT, TEHÁT CSALÁDTERÁPIA, HIPNÓZIS, RELAXÁCIÓ KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGIUS ÁLTAL CSAK SZUPERVÍZIÓ ALATT VÉGEZHETŐ.

 

 1. RÁÉPÍTETT SZAKPSZICHOLÓGIAI KÉPZETTSÉGEK:

 

Addiktológiai szakpszichológus

 • Igazságügyi szakpszichológus
 • Pszichoterapeuta szakpszichológus

 

 • A PSZICHOTERAPEUTA

Aki elvégezte:

(3+2 év/BA+MA) 5 év egyetemi képzés + 250 óra kiképzői önismereti képzés + 4 év szakképzés + 3 év módszerspecifikus terapeuta képzés valamely szakmai egyesületnél (pl. pszichodráma, hipnózis, családterápia stb.) + 2 év pszichoterápiás elmélet és klinikai fázis

A 4 éves szakképzésre még ráépíthető a 3 +2 év pszichoterápia is.

A pszichoterápia többféle módszeren alapuló, tudományosan megalapozott, a pszichés és pszichoszomatikus zavarok esetén alkalmazott, önállóan végzett, egyéni vagy csoportos formában, több ülésben történő terápiás eljárás. A gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés együttes végzésére orvos pszichoterapeuta jogosult.

 

A PSZICHOTERAPEUTA SZAKPSZICHOLÓGUS JOGOSULT CSAK ÖNÁLLÓAN, SZUPERVÍZIÓ ÁLLANDÓ KÖTELME NÉLKÜL PSZICHOTERÁPIÁS RENDELÉST FENNTARTANI, SAJÁTOS MÓDSZEREKKEL GYÓGYÍTANI (PL. CSALÁDTERÁPIA, HIPNÓZIS, RELAXÁCIÓ).

 

Vagyis legalább 15 év, míg valakiből pszichoterapeuta válik. Ezért mikor szakemberhez fordulunk, győződjünk meg róla, van-e szakpszichológus végzettsége, és ha nem pszichoterapeuta, akkor van-e szakmai szupervizora. Egyéb esetben lelki egészségünk megfelelő ellátását és védelmét nem adtuk avatott kezekbe!

 

Ha NEM kapunk a pszichológustól betegtájékoztatót, amely magában foglalja:

 • milyen tevékenység elvégzésére szerződik velünk,
 • ki a betegjogi és az adatvédelmi képviselője,
 • ki a szupervízora,

már joggal foghatunk gyanút, hogy nem megfelelő lelki segítőhöz kerültünk!

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.