Az anya-lánya kapcsolatnak állandó hullámzása van

A Képmás-Estek keretén belül az Anyák és lányok előadáson Prof. Dr. Bagdy Emőke és lánya, Dr. Császár-Nagy Noémi Tordai Terivel és lányával, Horváth Lilivel közösen őszintén és önmagukra is reflektálva beszélgettek az anyák és lányaik nagyon összetett, de mély szeretettel átitatott kapcsolatáról. A társalgást a színésznők közös, Nőkből is megárt… című, az anya-lánya kapcsolatok szépségeit és buktatóit szórakoztatóan bemutató színdarabból való bevágások tarkították.

Ahogy Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora fogalmazott: „Nagyon nehéz az anya-lánya kapcsolat. Talán az egyik legnehezebb kapcsolat, mert olyan szoros a köldökzsinóros összeköttetés, amit soha nem tudunk igazán elvágni. Miközben a pszichológia sokmindenre tanít, arra is, hogy az anya tudja elengedni a lányát, és hagyja, hogy a saját életét élje, de mégis van egy meg nem szűnő anyai aggodalom, amivel segítő szándékkal akarunk beleokvetetlenkedni a gyerekünk életébe. Jó szándékkal. [A lányunkat] Nem lehet soha elengedni, ebbe a hibába újra és újra beleesünk. De szeretetből esünk bele.”

Merhetek-e jobb lenni, mint az anyám?

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője szerint is nagyon nehéz műfaj az anya-lánya kapcsolat, mert a lányoknak meg kell küzdeniük saját identitásukért. A lányok szeretnének egyrészt olyanok lenni, mint az édesanyjuk, másrészt sokkal-sokkal jobbak, és mindezt lelkifurdalás nélkül, ami nehéz, mert azonnal megjelenik az ösztönös kérdés: Merhetek-e jobb lenni, mint az anyám? (Az anyasebről szóló írásunkat IDE kattintva olvashatják.) A Pszichoszamóca vezetője szerint a rivalizáció mindig jelen van az anya-lánya kapcsolatokban, aki a Képmás TV-ben elmondta, az anyák és lányaik kapcsolatának állandó hullámzása van, viszonyuk néha lazább, néha feszültségtől terhes. A kettejük közötti tökéletes és örökös harmónia csupán illúzió.

A Képmás-est rövid összefoglalója:

 

A nagyon szórakoztató és megfontolandó gondolatokkal teli előadásról és beszélgetésről készült videót az alábbi linkre kattintva nézhetik meg:

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.