„Vannak vidékek, belül, idebenn” – Dr. Bagdy Emőke meghatározó állomásai

Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszmaóca szakmai szupervízora az MTV1 Szerelmes földrajz Rímekbe faragva c. műsorában mutatta be eddigi élete meghatározó városait, épületeit.

Prof. dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora

Felkeresték az egykori pesterzsébeti családi házat és a Lázár utcai iskolát. Budapest után folytatták útjukat a ládbesenyői parókiára és templomba.

„Ládbesenyő a nyugalom és béke szigete volt, és szeretet kapcsolat övezte. Ennek a falusi közösségnek szokásrendje volt. Például ha jöttek a kislányok, a zsebkendőjükbe hajtották a rozmaringot, mert illatozni kellett. Ezek a dolgok eltűntek a kultúránkból, de jó, hogy megélhettem. Minden nyomorúság ellenére megadták a módját, hogy ünnepeljenek. Ma egészségpszichológusként ezt tanítjuk. Szégyen, de már tanítani kell, hogy az összetartás, a szeretet kapcsolatok, az együttműködés, az egymásra tekintettel levés, az egymás segítése nemcsak életben tartó, hanem egészségben tartó is.” – emlékezik vissza a műsorban Prof. Dr. Bagdy Emőke.

Ládbesenyő után Miskolcon a minorita kolostort, az egykori kollégium épületét látogatták meg, találkoztak a Zrínyi Ilona leánygimnáziumbeli volt osztálytársakkal, bekukucskáltak Lipótmezőn az elhagyatott Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet kertjébe, majd ellátogattak a Bécsi úton lévő Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetébe. Végül pedig Pesterzsébetre, a Mátyás király térre vezetett az útjuk, ahol a tervek szerint hamarosan megkezdődik a Makovecz-féle református templom építése.

A műsort az alábbi linkre kattintva nézhetik vissza:

https://www.youtube.com/watch?v=2HWRECopZkk&feature=youtu.be

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.