„Szociálisan sokkal érettebbek az ikrek” – Dr. Császár-Nagy Noémi a Ridikül műsor vendége volt

Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője, Kollányi Zsuzsi énekesnő, Szilágyi Virág blogszerző és Dr. Tárnoki Dávid radiológus, ikerkutató az ikrek izgalmas életéről, kihívásairól, mindennapjairól beszélgetett a Ridikül című műsorban a Duna Televízióban.

„Mi”-tudatuk van, de nem szeretik, ha más azonosnak tekinti őket

Magyarországon minden 100. szülés ikerszülés. Az ikrek különlegesek, közös nyelvet alakítanak ki, ugyanazt álmodhatják, gyakran megérzik egymás problémáját. Az ikreknek teljesen különböző a személyiségük, de a szocializációjuk nagyon hasonló. Ugyan van „mi”-tudatuk, de nem szeretik, ha a környezetük azonosnak tekinti őket. Tehát például jobb, ha a szülők nem öltöztetik őket ugyanolyan ruhába. Ahogy a Pszichoszamóca vezetője fogalmazott:

 „Az egyszerre született testvéreknél ugyanaz a különbség, mint két külön születettnél, de van egy extra: az egymásra hangolódás, az együttműködésnek az a maximum kilenc hónapos csodálatos időszaka, amit soha az életben be nem hoz senki, mert olyan fajta kapcsolat alakul ki közöttük, ami aztán egy életre meghatározó.”

Dr. Császár-Nagy Noémi elmesélte, ikertestvérével más időben fogantak, az ő esetükben 2-3 hónap különbség volt a két petesejt megtermékenyülése között. Ezt a szakirodalom ráfoganásnak hívja, az ilyen teherbe esésnek igen kicsi a valószínűsége.

Szociálisan érettebbek az ikrek

A Pszichoszamóca vezetője elmondta, a tudomány bebizonyította, hogy az ikrek között már az anyaméhben elindul az együttműködés és a kommunikáció, ami folytatódik a születés után is. Babanyelvnek hangzik, de ez valójában egy zárt nyelv, emiatt az ikrek értik egymást, de a külvilág nem érti őket. A klinikai szakpszichológus esetében is így történt, testvére nem érthető szavait ő tolmácsolta az édesanyjának.

 „Szociálisan sokkal érettebbek az ikrek, mert az anyaméhben egyszerre van jelen az egymásra utaltság és a versengés – ez egy egész életen át megmarad” – hívta fel a figyelmet a Ridikül műsorban Dr. Császár-Nagy Noémi.

Tandem hipnózis az ikrek terápiájához

Dr. Császár-Nagy Noémi Vas József Pál kollégájával közösen kidolgozta a Tandem-módszert, mely során az ikerpárok terapeuta vezetésével hipnózisban visszamennek az időben, és visszaemlékeznek az akkori eseményekre, érzésekre, és szükség esetén feloldják azokat a magzati korban gyökerező mély programokat, melyek gátolják az ikrek mindennapi életét.

Az ikerkapcsolat érzelmi oldalról leginkább a házassági kötődéshez hasonlít: civódások és nagy szeretet jellemzi kapcsolatukat. Világviszonylatban az ikrek 87 %-a egymástól távol él, mert a se veled-se nélküled állapot alakul ki náluk. Közelségük nagyon megnehezítené párkapcsolat kialakulását, ezért sokan inkább a távolságot választják. Ennek ellenére nagyon szoros kapcsolatot tartanak fenn egymással.

Ahogy a klinikai szakpszichológus fogalmazott, ikernek lenni egy életre szóló sors, jó részei is vannak, de nem szabad elfelejteni, hogy az anyai erőforrásokon való osztozkodás nagyon nagy kockázat az anya szempontjából is, mert nem erre teremtetett az emberi szervezet.

 

A teljes műsort IDE kattintva nézhetik vissza.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.