Nem tehetnek a kamaszok arról, hogy néha idegesítőek

 

A kamaszok viselkedéséről, fejlődő idegrendszeréről és a velük való helyes bánásmódról a Karc FM Spájz című műsorában beszélgettek Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszamóca vezetőjével. (A kamaszokról szóló korábbi cikkünk IDE kattintva olvasható.)

A kamaszokban rejlő erő a nukleáris energiához hasonlít: épít vagy rombol

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Pszichoszamóca vezetője

A pubertást egy gén (egy program) indítja el nagyjából 10-12 éves kor között, és a folyamat körülbelül 10 év alatt megy végbe, amely során a gyermeki agyból, testből és személyiségből felnőtt válik. Azért nehéz ez a korszak mindenkinek, mert nem értik az előzmények nélkül, hirtelen bekövetkező, őrvényszerű, drasztikus testi, lelki változásokat – mondta Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus. A serdülők benne vannak egy vákuumban, a régi elveszett, az új még nem alakult ki. A kamaszkor ugyanakkor tiszta lapot ad a gyereknek, még akkor is, ha mozgásos vagy mentális hátránnyal, problémával született. Szinte mindent át lehet írni ebben az időszakban. Ilyen lehetőség nincs még egyszer az életben. Az ebben az időablakban megszerezhető lehetőségek soha nem térnek vissza, nem ismétlődnek meg. Veszélyeket is rejt azért magában, mert a későbbi mentális betegségek melegágya is ez az életszakasz. Sajnálatos, de ha nehézsége támad ebben a nehéz folyamatban a kamasz esetében ritkábban fordul elő, hogy külső segítséget kérnek a szülők – hívja fel a figyelmet Dr. Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszamóca vezetője, aki hozzátette: a millenáris kor gyermekei (1985-2006) sokkal több személyiségzavartól szenvednek. A nárcisztikus személyiségzavar, az önzés mind nagyobb számban jelenik meg esetükben. Az 50-60 évesek – a mai tinédzserek szülei – kamaszkorukban inkább belül szenvedtek, meg is lett az eredménye, ma megtöltik a pszichológiai rendelők várótermeit  nyilatkozta a klinikai szakpszichológus. A klasszikus családok szétesése se tesz jót a kamaszok fejlődésének. (Az apa- és anyahiányról szóló cikkünket IDE és IDE kattintva tekinthetik meg.) Mikor újszülött érkezik a házba, az egész család ott van, próbál segíteni az anyának, apának, de mikor kamaszkorba lép a gyerek, senki nincs ott, hogy támogassák a szülőket és a gyereket átvészelni ezt az időszakot.

A csendes serdülő nem jó serdülő

Ugyan a kamasz sokszor lusta, idegesítő, szemtelen, magányos, kibírhatatlan, de erről nem tehetnek. Ahogy az sem várható el az újszülöttől, hogy jó döntést hozzon a tápszerválogatás tekintetében, úgy a tizenévesektől sem várható el sok minden ebben a tinédzserkornak nevezett időablakban.

„Mikor a gyerek fekszik és bámulja a plafont, akkor ő növekszik éppen. Nem lusta, hanem fejlődik. Ahhoz például, hogy a szürkeállományának a jó része átépüljön, és az agyi kapcsolatrendszerek, szinapszisok zöme kipusztuljon, annak idő kell. Olyan megváltozott tudatállapotban van a kamasz, ami miatt kénytelen feküdni és viselni, ami történik.” – hívta fel a szülők figyelmét a Pszichoszamóca vezetője.

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus 12 pontba szedi azokat az alapvető változásokat, amelyek elsősorban a központi idegrendszert érintik, és amelyekből következik a tinédzserek megváltozott személyisége például az érzelmi életben, a magatartásban, a kockázatviselkedésben. Ha korábban valakinek volt egy aranyos, szófogadó, szorgalmas kisgyereke, megdöbbenve tapasztalja, hogy már nem lehet vele beszélni, rá se hederít a szülőre.

Lássuk a tinédzserkorban bekövetkező változások néhány pontját:

 • Olyan hormonhatást kap a test, az idegrendszer, a lélek, amire nincs felkészülve
  A genetikai hatás következtében egyik napról a másikra harmincszoros dózisban jelenik meg a központi idegrendszerben a nemi hormon mennyisége. Ezt ahhoz lehetne hasonlítani, mintha harmincszoros szteroidot kapna valaki. Nemcsak arról van szó, hogy melle nő, szőrösödik vagy a szerelem érzése elhatalmasodik rajra, hanem az idegrendszerét éri egy nagyon erős, örvényszerű hatás.
 • A stressztől még ingerlékenyebb lesz a serdülő, képtelen az önnyugtatásra
  Egy érett szervezet máshogy reagál a hormonokra. A felnőtteknél például stressz hatására önnyugtató hormon termelődik, ellenben a serdülőt a – rossz érdemjegy, rákiabálás stb. miatt termelődő – stresszhormon még jobban ingerli. Amit a szülő mondhat például: „Nagyon együtt érzek veled.” A kamasz őrjöngése ezzel függ össze. Olyan szinten szorong, amit a felnőttek el se tudnak képzelni. A sport és a minőségi zene (éneklés, koncert, kórus) nagyban segítene ezen állapot optimalizálásában, a gyógyszermentes terápiában.
 • Le kell válnia a szülőről
  Erős késztetést érez a kamasz, hogy nem a szülőktől kell jönnie a biztonságnak, hanem új biztonságot kell kiépítenie. A saját kortársaihoz kéne integrálódnia, és ott kialakítania az új biztonságot, de ez nehézkes folyamat.
 • Mintha dühhormon cukorkát szopogatott volna
  A haragközpont nagyon éretlen és hormonérzékeny. Leállíthatatlanul dühösek például ha menzesz előtti hormontolulásuk vagy ha tesztoszteron többletük van.
 • Fékek, gátlás hiánya
  A kamaszokat a „szerezz meg mindent”-parancs uralja, fizikálisan és intellektuálisan egyaránt. Legyen szó kapcsolatról, információról, mozgásról, zenéről, élményről.
 • Nem tudnak tervezni
  Mivel a homloklebenyük nincs teljesen kifejlődve, így nem tudnak kontrollálni, jó döntéseket hozni, vezetői képességek nem működnek jól, ezért elesettebbek, tanácstalanok.
 • A mézesmadzag-technikát alkalmazzuk!
  A veszélyeket, figyelmeztetéseket azonnal elfelejtik. A cinguláris kéreg náluk fejletlenebb, ez szolgálja azt, hogy a negatív információkra emlékezzenek. Ezért kell minden alkalommal elismételni, hogy öltözzön fel hidegben, ne cigarettázzon stb. Csak a pozitív információkkal lehet a serdülőket megközelíteni, vagyis a mézesmadzag-technika a működő kommunikációs technika a velük való társalgás során: vagyis mindig arról kell beszélni, azt a csalit kell bedobni, hogy milyen várható nyereségei vannak az adott dolognak.
 • Tiltásnak, büntetésnek semmilyen hatása nincs
  Serdülőt teljesen felesleges tiltani valamitől vagy megbüntetni, egyik technika sem hat. A mindennapi életet meghatározó családi kereteket, rendszert a szülőknek kell kiépítenie, és rendszeresen ismételgetnie a gyereke számára.
 • Szükségük van a szülők irántuk érzett bizalmára
  Fontos ellen, hogy a szülő azt mondja a kamasz gyerekének: „Tudom, hogy most nagyon nehéz neked, de én bízom benned, tudom, hogy ezt a helyzetet is meg fogod tudni oldani.”
 • Szivacsagyuk van a serdülőknek
  Tudáséhesek, bármit megtanulnak. Amit gyakran csinál serdülőkorában az ember, az egy életre bevésődik. Annyira plasztikus az agyuk, hogy amit itt megszoknak, az velük marad egy életen át. Legyen szó rendrakásról, tanulásról, sportról, éneklésről ugyanúgy mint cigarettáról, alkoholról, drogokról, internetről, önbecsmérlésről.

Ha a szülő rendszeresen kommunikálja a kamaszokat pozitív irányba terelő kulcsszavait, akkor egy könnyebb, zökkenőmentesebb tinédzserkoron tudja keresztül vezetni a gyerekét. A Pszichoszamóca vezetője szerint ezek a kulcstémák a siker, a nyereség és a bizalom.

 

A Karc FM Spájz c. műsorban Dr. Császár-Nagy Noémivel készített interjú az alábbi linkre kattintva hallgatható vissza:
https://www.mixcloud.com/karcfm/spájz-2019-07-03-0900-1159-2/

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.