A nagy életfordulóknál ott a helye a pszichológusoknak

A Kossuth Rádió Az este – A házigazda c. adásában Prof. Dr. Bagdy Emőke vendége Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője volt.

Hatalmas szükség van a pszichológusok munkájára, hogy testileg, lelkileg egészséges gyerekekből később egészséges felnőttek és kiegyensúlyozott családok születhessenek. Az ember életének nagy fordulóinál ott lenne a helye a pszichológusoknak, akik szakmai hozzáértésükkel képesek lennének támogatni és végigkísérni a folyamatokat, enyhíteni a nehéz helyzeteket.

Több óvoda- és iskolapedagógusra lenne szükség

Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője

Az alkalmazott egészség szakpszichológia tudományterület feladata az egészségre nevelés. Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus szerint nagyon fontos lenne, hogy a védőnők és a gyerekorvosok mellett pszichológusok is segítsék a várandós és kisgyermekes anyákat. A Pszichoszamóca vezetője elmondta, az óvodában, iskolában is szükség lenne a pszichológusok rendszeres munkájára, hiszen nem a pedagógusok feladata felismerni és korrigálni a gyerekek fejlődési zavarait. A ma hatályban lévő törvények azonban ezer gyerekre csupán egy pszichológust írnak elő.

 

„Ha azt szeretnénk, hogy a gyermekek családcentrikus nevelése megvalósuljon, ha azt szeretnénk, hogy időben felkészíthessük őket arra a fajta értékrendre, amelynek egyenes következménye a családalapítás, az egészséges identitás, a munkaorientált életvezetés, akkor ezt már óvodában el kell kezdeni” – nyilatkozta  a Kossuth Rádiónak Dr. Császár-Nagy Noémi.

A fiatal felnőtteket fel kéne készíteni a párválasztásra és a felnőtti életre

Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora

Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora a műsorban elmondta, ma identitás érési késedelem van, ami azt jelenti, hogy a mostani fiataloknál később indul el az a természetes folyamat, hogy megtalálják a párjukat, vagy hogy bekötődnek a felnőtti életvállalásba, amikor már nemcsak kapnak a szüleiktől, hanem ők kezdenek adni, adnak a párjuknak szeretetet, családot alapítanak, vállalják a felelősséget, elköteleződnek. Azért is késik ez a folyamat, mert manapság egyre kevesebben tudnak párt választani, ezt is tanulni, tanítani kéne. A párválasztásra való lelki felkészítés része az is, hogy például hogyan tud egy apa nélkül fölnövő fiú, aki nem látott apamintát, párt választani, kezdeményezni, kulturáltan udvarolni. Ha pedig a fiatalok gyereket vállalnak, szintén a pszichológusok tanítását kéne igénybe venni, de a „szülők iskolájára” nagyon kevés példa van hazánkban.

Stresszmenedzsmenttel az életközepi válság ellen

Testi megbetegedések esetén a háziorvosok mellett pszichológus is megvizsgálgatná az embereket, mert sokszor az egészségügyi panasz mögött lelki zavarok állnak. Tanítani kéne a stresszkezelést és a válságokkal való megküzdés stratégiáit, különben a kezeletlen lelki problémák testi tünetekként jelennek meg. Például az életközepi válság idején (40-55 év között) megjelenő gerincproblémák/daganatos/szív- és érrendszeri megbetegedések mögött sok esetben az üres fészek szindrómát, párkapcsolati elhidegülést, élethelyzettel szembeni komoly elégedetlenséget lehet azonosítani.

A betegek kiszolgáltatottságát meg kéne szüntetni

Ma már szinte mindenki „ért” a pszichológiához, hétvégi kurzus után bárkiből lehet coach, családterapeuta. Dr. Császár-Nagy Noémi úgy véli, ez az állapot azért is állhatott elő, mert a 15 ezer fős pszichológusi közösségnek a mai napig nincs névjegyzéke. Több mint hasznos lenne, hogy aki elvégezte a pszichológia szakot, kötelezően benne legyen egy regisztrált rendszerben. A páciensek érdeke is, hogy meggyőződhessenek arról, akihez fordulnak, valóban elvégezte a szükséges iskolákat, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a laikusoknak.

„Korai fejlesztést ígér mindenki, de a korai fejlesztés egy olyan neuropszichológiai és fejlesztőpszichológiai tudást igényel, melyhez kell legalább tizenkét év. Nem mindegy, hogy hétvégén tanultam tanfolyamon vagy tizenkét évig tanultam. Ha a gyerekemet a hétvégi tanfolyamoshoz küldöm, nagyobb kárt okoz, mint hasznot, de honnan tudnám megnézni, hol tanult, erről nincs névjegyzék” – nyilatkozta a Pszichoszamóca vezetője.

 

A Kossuth Rádió Az este – A házigazda c. műsorban a Prof. Dr. Bagdy Emőke és Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológusokkal készített adás az alábbi linkre kattintva hallgatható vissza:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-06-29_00-33-00&enddate=2019-06-29_01-07-00&ch=mr1

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.