Ha az anya nem néz a gyerekére, sérül a kicsi érzelmi intelligenciája

Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora, (Fotó: Nagy Zoltán)

Prof. Dr. Bagdy Emőkével, klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával, a Pszichoszamóca szupervízorával készített februárban interjút a Figyelő Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz címmel.

„A família a gyerek számára oltalom, biztonság, lélektani táplálék. A családoknak viszont elszegényedtek a funkciói. Elapadtak a biológiailag is meghatározott lelki folyamatok, hogy például letöltöm a szülői mintát, azonosulok a szülővel, olyan leszek, mint ő, aki törődik velem. Ehhez az kell, hogy törődjenek is a gyermekkel. … Ha nincs elegendő, élő szemtől szembeni kapcsolat, akkor sérül az érzelmi intelligencia. Ne a gyereket hibáztassuk, hogy az okostelefonját nyomkodja, hanem az anyának szóljunk, aki a parkban nem néz a gyereke szemébe, vagy szoptatás közben a mobiljára néz, nem a kicsire.”– nyilatkozta a lapnak Dr. Bagdy Emőke.

A cikkben szó van többek közt az oktatás beláthatatlan és radikális átalakulásáról, a gender jelentőségéről és a köznyelvi stílus megváltozásáról is.

(A teljes cikk a Figyelő 2019. 6. számában és az újság honlapján, az online előfizetőinek érhető el.)

 

Az interjú bevezetője az alábbi linkre kattintva jelenik meg:

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.