A nő feladata, hogy boldog legyen

Az indiai kultúrában úgy tartják, ha egy házasság tönkremegy, az a nő hibája. Anélkül, hogy részletesen kielemeznénk az indiai párkapcsolat jellegzetességeit, és az európaitól való eltéréseit, vagy pálcát törnénk afelett, hogy Indiában még a mai napig is rengeteg a tradíción alapuló, előre elrendezett házasság, a családon belüli erőszak vagy a fiatalkorú lányok kiházasítása, nézzük meg, mi húzódhat a fenti vélekedés mögött.

A nő a család lelke

Az indiaiak abból indulnak ki, hogy a nőnek kell „rendben lennie”, hogy jól működjön a házasság. Neki kell lelkileg kiegyensúlyozottnak lennie ahhoz, hogy a párkapcsolat hosszú távon is gyümölcsöző és boldog maradjon.

Ez a gondolkodás az európaitól sem áll távol. A nyugati kultúrában is a nő, az anya a család lelke, a családi fészek, a családi tűz őrzője, aki testileg és lelkileg is táplálja szeretteit, akinek a jelenléte és személyisége adja meg a lelki biztonságot a família többi tagja számára, a gyerekeknek és a férjnek egyaránt. Az otthon melegét szinte kizárólag a nő képes biztosítani a családja részére – feltéve, ha erre lelkileg is képes.

Feminizmus ide vagy oda, a legtöbb kultúrában a mai napig elsősorban az anya tartja össze érzelmileg a családot, és alapozza meg az otthon melegét – mert inkább ő van otthon a gyerekekkel, nagyrészt az ő feladata a főzés, a családtagok ellátása, az otthon rendben tartása, a hétköznapi problémák megoldása –, amivel megteremti a biztos alapot a férje számára, aki a stabil bázisából útra kelve „meghódíthatja akár az egész világot”, de ha ezt nem is, mindenesetre betöltheti a társadalmi szerepét: anyagilag biztosítja a családja jóllétét. Számos oka lehet, miért alakult ez így. Ebben a kérdésben nem lenne célszerű állást foglalnunk, de valószínűsíthető, hogy a nő személyisége, lelki beállítódása alkalmasabbá teszi erre a feladatra, mint a férfit.

Jobban működik a párkapcsolat, ha a nő rendben van magával

Ha a nő a család és a párkapcsolat, a házasság gerince, célszerű feltennünk a kérdést, mi van akkor, ha a nő boldogtalan, ha átmenetileg vagy tartósan nincs rendben saját magával, az életével, a körülményeivel, a kapcsolataival? Az indiai kultúra szerint a nő feladata, hogy boldog legyen. Nagy különbség van aközött, hogy (passzívan) a páromtól várom, hogy boldoggá tegyen, vagy hogy (aktívan) én teszek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy boldog legyek.

A mentális jól-lét már a párkeresés során is kiemelt helyet tölt be. Egy szorongással teli nő hogyan tudna jó partnere lenni bárkinek? Egy magával rendben lévő nő könnyebben találhat magának partnert. Ha egy nőből sugárzik a belső harmónia, jó a közelében lenni, nyitottabb és könnyebben teremt kapcsolatot másokkal. Egy lelki problémákkal küzdő, önmagában bizonytalan vagy alacsony önértékelésű nő kevésbé vonzó a férfiak szemében. Ez a párkapcsolatban élő nők esetében is hasonlóan működik, a férfiak szívesebben maradnak egy harmonikus, érzelmileg egészséges, vidám, mosolygós nő mellett, mint egy búskomor, pesszimista, mindennel elégedetlen, házsártos társ mellett. Más terhét senki nem szereti cipelni, mindenkinek megvan a maga problémája, azt magunknak kell megoldanunk. (A lelki problémák tárháza hatalmas, az egyik legsúlyosabb az anyaseb és az apaseb. Ha szeretne többet megtudni ezekről a témákról, olvassa el korábbi írásainkat és kattintson ide, valamint ide.)

A család és a párkapcsolat alapja a nő, az ő feladata, hogy megteremtse a belső békéjét, ami által biztosítja a férfi lelki stabilitását és a kettejük harmonikus párkapcsolatát. A nőnek a feladata, hogy boldog legyen. Ehhez pedig elengedhetetlen az önismeret, és a megfelelő önfejlesztés.

 

Ha szakszerű lelki fejlesztést keres, ha végre túllépne kínzó lelki problémáin, önértékelési gondjain, hogy jól működjön a házassága, vagy végre társra találjon, forduljon pszichológusainkhoz bizalommal, és kérjen konzultációs időpontot a +36 30 754 84 27-es telefonszámon vagy az info@pszichoszamoca.hu email címen! Munkatársainkról ide kattintva tájékozódhat.

 

Várjuk szeretettel pszichológiai magánrendelőnkben!

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.