Te mit látsz a képen? – Rorschach-tintafoltteszt

A Rorschach-tintafoltteszt egy kiváló pszichológiai, diagnosztikai mérőeszköz.

A tintapacák az egész világon egyformák

A Herman Rorschach svájci pszichiáter által az 1920-as években kidolgozott technika tíz tintapacából áll. A tintafoltokhoz kapcsolódó szabad asszociációkat a tesztelő előre meghatározott válaszkategóriák fényében értékeli.

Öt táblán fekete, két táblán fekete és piros foltok vannak, három tábla többszínű. A táblák az egész világra kiterjedően egységesek, így biztosítható a tesztek eredményeinek összehasonlíthatósága. A képeket előre pontosan meghatározott sorrendben egyesével kell a páciens kezébe adni, akinek el kell mondania, miket lát a pacákban, és azok egy része vagy egésze mit juttat az eszébe.

Nincs rossz válasz

A vizsgált személyek gyakran attól tartanak, hogy „rossz” választ adnak. Ugyanakkor minden válasz értékes és hasznosítható, nincsenek előre jónak tekintett válaszok. Sőt, annak is kicsi a valószínűsége, hogy a teszt alanya egy általa mutatni kívánt, hamis személyiségképre utaló válaszsorozatot ad.

A teszt felvevője a válaszokat egy bonyolult módszerrel összegzi, és a beszélgetés során leszűrt megfigyelésekkel egyesítve készíti el írásos véleményét. A teszt eredménye nem „ítélet”, hanem egy vázlatos személyiségrajz, amelyet a szakember más módszerekkel is ellenőriz.

Csakis képzett klinikus veheti fel

Egyedül a Rorschach-teszt alapján nem állítanak fel diagnózist, ugyanakkor számos klinikai pszichológus és pszichiáter – köztük a Pszichoszamóca több szakpszichológusa is – használja a tesztet első lépésként.

A tesztet csak az eljárásban képzett és rendkívül gyakorlott klinikus veheti fel, értékelheti ki és értelmezheti. A Pszichoszomatikus Ambulancia emiatt is indít ismét Rorschach-tanfolyamot egyetemistáknak és kezdő pszichológusoknak, melyre 2020 február végéig lehet jelentkezni az alábbi linkre kattintva.

>>> II. Rorschach-tanfolyam kezdő pszichológusoknak és egyetemi hallgatóknak

 

Forrás: David A. Statt: Pszichológiai kisenciklopédia, Wikipédia

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.