A nehéz sorsok ismétlődnek a családon belül

Az este – a házigazda c. műsorban Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora a családállításról beszélgetett Angster Mária pszichológussal, a magyar családállítás gyakorlatának kiemelkedő szakemberével.

Láthatatlan rendszerben élünk

A családállítás alapja az a felismerés, hogy az ember életét sokszor nem lehet a saját élettörténetéből megérteni. Ugyanis egy közös nagyobb egységnek, egy családi léleknek, rejtett információs hálónak vagyunk a részei, és ha akarjuk, ha nem, láthatatlan szálakkal össze vagyunk kötve egymással. A családállítás ennek a rendszernek a működési törvényeit vizsgálja – mondta el Angster Mária.

A korábbi szerelmek is a családunk részei

Először Böszörményi Nagy Iván világhírű családterapeuta írta le, hogy egy nehéz sorsú ember családjában biztosan találunk néhány generációs lépcsőfokkal följebb egy ugyanolyan sorsot – mintha ezek a terhelt életek ritmikusan ismétlődnének. Bert Hellinger azzal bővítette ki az elméletet, hogy a családhoz nemcsak a saját rokonaink, klánunk tartozik, hanem vannak felvett családtagok is. Családtagnak minősülnek a fontos párkapcsolatok is – tudtuk meg a pszichológustól.

Mire ad választ a családállítás?

  • Az ember a saját életét éli-e, vagy született a lelkében egy tudattalan fogadalom, hogy valaki másnak a nehéz sorsát követi?
  • Megvan-e mindenki, aki beletartozik a családba? Vagy kitagadtunk, kirekesztettünk valakit? Például született egy eltitkolt gyermek; egy meghalt gyerek nevét kaptuk meg; nem beszélünk valakiről, aki meghalt, mert túlságosan fájna az emléke; szégyenlünk valakit, mert alkoholista/prostituált volt, ezért kitagadtuk.
  • Rend van-e a rendszerben? Mindenki a maga helyén lévőnek éli-e meg magát? Vagy az anyukám anyukája vagyok, netán pótolni akarom anyukámnak a párt, mert apukám elhagyta, ezért anyukám párja vagyok a gyereke helyett – lelkileg? Ilyen esetben biztosan nem tudom élni a saját életemet.

A családállítás és a pszichoterápia jól kiegészítik egymást

„Megmozgatjuk, szétszedjük, feltárjuk. Fölbontó, átalakító, újraíró modelleket lehet beépíteni, amelyek fölülírják azt a hibás programot, elrontott eseményt, ami miatt szenved az illető. Mindig el kell érnünk azokat a szinteket, ahol újraépítkezésbe kell fognunk” – hallottuk Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus.

Az adás IDE kattintva hallgatható vissza.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.