A gazdagabb szociális élet javít a krónikus fájdalom szindrómán

Minden ötödik ember krónikus fájdalomtól szenved a nyugati társadalmakban. A három-hat hónapnál hosszabb ideig fennálló fájdalom esetén lehet krónikus fájdalomról vagy krónikus fájdalom szindrómáról beszélni.

Akut vs. krónikus fájdalom

Ha megszúrtuk, ha leforráztuk magunkat, természetes, hogy fájdalmat érzünk. Az akut fájdalom a betegségre hívja fel a figyelmünket. Krónikus fájdalom esetén viszont az idegsejtek rendszeresen olyan fájdalmat jeleznek az agynak, aminek nincs valódi oka. Vagyis a krónikus fájdalom állandó jellegű, és az inger elveszíti eredeti jelző funkcióját.

„Van a test és van a lélek, amit nem tudunk elkülöníteni egymástól. Így ha a testi dolgok nem jól működnek, a mentális okokat is el kell kezdeni keresni, a gyógyszeres kezelés mellett a nem-gyógyszeres kezelést is alkalmazni kell.” – mondta el a Spájz című műsorban Szászné Tóth Katalin, a hamarosan induló krónikus fájdalommal küzdő emberek számára nyitott, ingyenesen látogatható önsegítő csoport tapasztalati vezetője, aki hozzátette: „ha ki tudom beszélni a problémámat, az már fél gyógyulás.” A 2020-as rádióadás IDE kattintva hallgatható vissza.

Gyakran daganatos és mozgásszervi kórképeknél (pl.: lumbágó, derékfájás), neuralgiai elváltozásoknál, autoimmun betegségeknél alakul ki krónikus fájdalom. Sok esetben ha a fájdalom eredeti oka el is múlt, az idegsejtek mégsem „kapcsolnak ki”, továbbra is küldik az impulzusokat az agynak, így a fájdalominger megmarad.

Ki kell vizsgáltatni a fájdalmat

Krónikus fájdalom esetén fontos kizárni az akut betegséget, emiatt a kivizsgálás során különböző szakorvos felkeresése (neurológus, ortopédorvos, neuropszichológus) ajánlott. A Pszichoszamóca neuropszichológusához IDE kattintva tud időpontot foglalni.

A krónikus fájdalom szindróma kezelésénél nagy szerepet játszik a gyógyszeres kezelés mellet az életmód-kezelés is. Ugyanis a krónikus fájdalom szindrómánál a betegek élettere beszűkül, a fájdalmaik miatt nem mozdulnak ki a lakásból, minden aktivitást kerülnek. Pedig a szabadidős tevékenységek, a rendszeres testmozgás és a gazdagabb szociális élet is képes csökkenteni a lelki és a fizikai fájdalmat.

Forrás: fajdalomkozpont.hu

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.