Meditációval gondolatokat gyökereztetünk

A Család-barát adásában Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus a stresszről és a relaxációról, a feszültség levezetéséről beszélgetett a műsorvezetőkkel.

Testünk jelez, ha baj van. Relaxáljunk, hogy meghalljuk a szavát

Olyan kultúrában élünk, ahol állandóan ömlenek ránk az ingerek, az információk, de nincs idő megemészteni a dolgokat. Ezt a túlterhelést a szervezet megsínyli. Mivel a test előbb jelez, mint ahogy mi észrevennénk a problémát, ezért az életünkben ki kéne egyenlíteni a külvilági ingerek zaját és a belső nyugalmat, valahogy egyensúlyt kéne teremteni magunkban – javasolta a Duna TV műsorában Prof. Dr. Bagdy Emőke.

Az elcsöndesedésre, visszavonulásra szükségünk van, amit legegyszerűbben azzal tudunk elérni, ha becsukjuk a szemünket. A befelé figyelés által az egész szervezet kap egy segítő nyugalmat. Pár perc belső nyugalom képes megteremni azt az agyi kiegyenlítést, amire a szervezetünk, idegrendszerünk igényel – főleg ha tréningszerűen alkalmazzuk – tudtuk meg a Pszichoszamóca szakmai szupervízorától, aki hozzátette: rá kellene szoktatnunk magunkat a napi relaxációra. Tanuljuk meg, hogyan kell ezt a fajta szabályozott napi nyugalmat a mindennapunk egészséges részévé tenni. Egyedül nem megy, társakkal könnyebben a relaxáció is – hangsúlyozta Prof. Dr. Bagdy Emőke.

„A meditáció ereje abban rejlik, hogy ha az elmédbe betelepítesz egy gondolatot, és ezt többször megismétled, az a gondolat meggyökerezik. Ha kellő számú az ismétlés, automatizálódik, és egy idő után a testre is parancsoló jelleggel bír az a gondolat” – hívta el a figyelmet a klinikai szakpszichológus.

A pesszimizmus nem velünk született állapot

A pesszimizmust a szüleinktől tanuljuk – általában attól a szülőtől, akihez jobban kötődünk. Prof. Dr. Bagdy Emőke azt tanácsolja, vegyük le a szüleink szemüvegét, nézzünk más perspektívából a világot, és adjunk más jelentést a minket ért dolgoknak. Egy negatív esemény után ne csak keseregjünk, hanem tegyük fel a kérdést: mi a tanulság, mi a hasznom mindebből? Kopp Mária magyar néplélek vizsgálatai szerint a magyarok nem alapvetően pesszimisták, hanem nagyon lelkesedők vagyunk, de ha nem jön össze, amit elterveztünk, belezuhanunk a pesszimizmus gödrében.

Villámrelaxáció

A professzorasszony a műsorvezetőknek bemutatta a villámrelaxációs technikát is:

  1. Álljunk fel. Szorítsuk ökölbe a kezünket, ne engedjük ki.
  2. Hajlítsuk be a könyökünket, bicepszek feszüljenek, szorítsuk a könyökünket a bordakosárhoz.
  3. Lábunkat, comb- és farizmunkat feszítsük meg.
  4. Nyújtózzunk fejtetővel fölfelé, mintha meg akarnánk nőni.
  5. Szívjuk be mélyen a levegőt, majd nagy sóhajjal engedjük ki, és engedjük el a feszítést is.
  6. Kicsit zongorázzunk az ujjainkkal, majd üljünk le.

 

A Család-barát adását IDE kattintva nézheti vissza.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.