Az ikreknél a dominancia-sorrend már az anyaméhben eldől

Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus a Kossuth Rádió Az este – a házigazda c. műsor vendége volt. A házigazda szerepét Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora látta el. Az adásban arról beszélgettek, milyen valójában az ikersors. Dr. Császár-Nagy Noémi ikerségéből adódóan igen mélyrehatóan ismeri ezt a témát.

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Pszichoszamóca vezetője

Versengés és kooperáció

Kettős nyomás nehezül az ikrekre: az erőforrások és a territórium szűkössége, amiken osztozniuk kell. Ez erőteljes versengést idéz elő náluk – nyilatkozta Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus. Az egymásra utaltság miatt egy fokozott egymásra hangoltság is jellemző esetükben.

„Az ikreknél a koalíciónak és az empátiának egy olyan életmentő szerepe áll fenn egyszerre, ami egy egyedül nevelkedő babánál nem fordul elő. Ez a speciális képesség egy életre meghatározza az ikrek emberi kapcsolatkezelését” – hívta fel a figyelmet Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus.

Ha azonban csak az egyik gyermekről tudnak, vagy csak az egyiket várják, akkor a másik magzatnak sérül a létezéshez való joga, és később mindig ki akar tűnni, bizonyítani akar.

Kriptofáz nyelvet használnak

A magzati korban olyan szoros együttműködés, kapcsolat van az ikrek között, amit a tudomány ma még nem tud igazán jól kutatni. A közös – szakszóval kriptofáz – nyelvük a méhen belüli térben fejlődik ki, nonverbálisan. Ez a nyelv folytatódik a születés után is, mely nagyon egyértelmű üzenetközvetítésre ad módot.

Dr. Császár-Nagy Noémi Vas József Pál kollégájával közösen kidolgozta a Tandem-módszert, melynek lényege, hogy az ikerpárral a terapeuta vissza tud menni az időben, és akár a kriptofáz nyelvüket is vissza tudják idézni. (A tandem hipnózis terápiáról IDE kattintva olvashatja el korábbi cikkünket.)

Az egyformaság illúziója téves

A különbözőség-hasonlóság problémája az ikreknél kulcskérdés: ugyan látszatra egyformák, a szülők az egyforma ruhákkal, cipőkkel rá is erősítenek erre, mégis arra lenne szükségük, hogy a környezetük ne összemossa őket, hanem a különbözőségüket hirdesse.

„Az ikreknél a dominancia sorrend már az anyaméhben eldől, és az úgy is marad. Mindig van egy főnök, és az nem a szülő” – emlékeztetett a klinikai szakpszichológus.

A duális kapcsolatokat keresik felnőttkorban is

A szűk territórium miatt az ikrek felnőttkorban nem túl szociálisak, nem igénylik a nagy társaságot. A duális kapcsolatokat kedvelik, szeretnek ikresíteni, tehát megosztják a vagyonukat, szeretetüket. Munkahelyen csapatmunkára kevésbé jók. Az ikertestvérek sokszor egy életen át együtt dolgoznak, nem válnak le egymásról. Segítő pályán jól tudnak dolgozni, mivel finomabban érzékelik, mi zajlik a másikban. Korai versengésük miatt pedig az egyéni sportokban jobb őket indítani – zárta az interjút Dr. Császár-Nagy Noémi.

Az adás IDE kattintva hallgatható vissza.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.