A lelki hiányosságok gátolják az összetartó család kialakulását

Jövőnk a gyermek. Adalékok a népességgyarapodás társadalmi programjához I. címmel jelent meg tanulmánykötet közgazdászok, népességkutatók és egyéb szakemberek közreműködésével a tavalyi évben.

Egy, a Kossuth Rádión elhangzó műsorban Dr. Benda József és Prof. Dr. Bagdy Emőke, a kötet két szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az apadó gyermekvállalási kedvnek és a kései gyermekvállalásnak nemcsak gazdasági okai vannak, hanem nagy szerepet játszanak a pszichológiai vonatkozások is.

A szakemberek szerint lelkünkben olyan kapcsolati deficitek lehetnek, melyek gátolják az egészséges, támogató, összetartó család létrejöttét. Például ha egy gyermek – a majdani potenciális szülő – szeparációs szorongást él át, akkor bizonyos agyi területek nem fejlődnek ki megfelelően, ami befolyásolja a későbbi felnőtt életét és elköteleződését is.

Szeretetmintát kaptunk-e otthonról?

Az otthon látott kapcsolati- és szeretetmintákat visszük tovább. Akinek nem jó a kapcsolata az édesanyjával vagy a nagyanyjával, aki nem „dolgozott magán” ezen a negatív mintán, és aki így ezt a szeretetlen, kötődéshiányos transzgenerációs örökséget viszi tovább, az ilyen nő kisebb valószínűséggel alapít családot, vállal gyermeket – hangzott el a műsorban.

Segítség kell a gyerek felneveléséhez

Egy gyermek közös vállalás egy pár részéről, sok kötelezettséggel, teherrel jár a felnevelése. A modern társadalmakban a kétkeresős családmodell miatt az anya és az apa is munkavállalásra kényszerül, kettejük keresete nélkül nem tudnák eltartani a családod. A gyerekek felneveléséhez ezért segítségre van szükségük. Így a családokat körülvevő szűkebb-tágabb közösségek nélkül manapság nehezen megy a gyermeknevelés – tudtuk meg a szakemberektől.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.