Segítség, otthon vagyunk! – Prof. Dr. Bagdy Emőke karantén-tanácsai

Segítség, otthon vagyunk! címmel indított sorozatot a Kossuth Rádió, melyben minden nap 10 percben tanácsokat hallhatunk Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológustól, hogyan tudjuk lelkileg átvészelni az előttünk álló embert próbáló időszakot. Az adás minden nap 10:13-tól hallható a Napközben c. műsorban.

A szombati, vasárnapi rész IDE és IDE kattintva hallgatható meg.

Emelkedjünk felül a nézeteltéréseken

Minden ember másképpen éli meg a stresszt. A világvége hangulat, a károgó vészmadarak keltette pánik helyett egészséges veszélytudatot kell magunkévá tennünk. Akut stressz hatására sokkolt állapotba kerül az immunrendszer, ám tudományosan is bizonyított, ha ölelés, mosoly éri az illetőt, javul az ellenálló képessége.

Nem tudsz most megszabadulni attól a gondolattól, hogy krízises a párkapcsolatod? Most, a veszély idején mindent félre kell tennünk. A család érdekében fogjunk össze, együtt túlélhetjük. Vannak vitáink? Vannak súlyos nézeteltéréseink? Utazzunk a túlélésre, emelkedjünk felül a személyes problémákon és tegyük félre a nézeteltéréseket – javasolja Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora.

Hogyan kommunikáljuk a koronavírus-járványt a gyerekeknek?

6 éves korig nincs szükség a gyereket részletesen beavatni, az iskolás számára viszont már nagyon is fontos elmondani, miért változott meg minden körülötte. Riogatás, bagatellizálás, katasztrofizálás kifejezetten nem ajánlott. Üljön le a család, apa és anya közösen, egymást erősítve, és beszéljék meg a gyerekekkel, hogy új helyzet állt elő: osszuk be a feladatainkat, határozzuk meg a napirendet.

Vezessünk be stresszkezelő gyakorlatokat. Például hosszú, nyújtott, nyugodt kilégzések segítenek az ártalmas stresszt redukálni. Öt hosszú kilégzéssel már nyugalomba kerül az ember. Nagy, lendítő mozgások, karkörzések után is kellemes közérzet alakul ki, mert kikapcsolja a szorongásközpontot.

 

A helyzettel kapcsolatosan felmerülő kérdéseiket, félelmeiket küldjék el a Napközben műsor +36309000666-os telefonszámára.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.