Segítség, otthon vagyunk! – Prof. Dr. Bagdy Emőke karantén-tanácsai (2)

Segítség, otthon vagyunk! címmel indított sorozatot a Kossuth Rádió, melyben minden nap 10 percben tanácsokat hallhatunk Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológustól, hogyan tudjuk lelkileg átvészelni az előttünk álló embert próbáló időszakot. Az adás minden nap 10:13-tól hallható a Napközben c. műsorban.

A hétfői és keddi rész IDE és IDE kattintva hallgatható vissza.

 

Velünk született segítőkészség

A nevetés, mosolygás hatására a szervezet mozgósítja az immunkatonáit. A simogatással, öleléssel, puszival is immunstimuláció jön létre. Létezik az ún. Teréz Anya-effektus, ami annyit jelent, ha segítek a másikon, vagy látom a segítést, a szervezetem pozitív működésbe lendül át, és általános immun- és közérzetjavulás áll be. Vészhelyzetben tárul fel az ember valódi természete. Emelkedett, nemes magatartásmódok nyilvánulhatnak meg ilyenkor.

Nem vagyok magányos, csak egyedül

A jelenlegi kényszerű elzártság során az egyedül élőknek sokkal nehezebb a helyzete. Az idősebb embereket pedig kifejezetten próbára teheti. Különbséget kell tenni azonban egyedüllét és magány között. Az előbbi annyit tesz, hogy abban a légtérben, ahol vagyok nincs más körülöttem. A magány ellenben akkor üti fel a fejét, ha velem már nem törődik senki, ha én már nem számítok senkinek. A mostani helyzetben az emberek nagy része csak egyedül van, de nem magányos. Hiszen az idősebbeknek is segítenek: bevásárolnak helyettük, kiváltják a gyógyszereiket. Aggódó telefonok, emailek sokasága jelzi, hogy nincs magára hagyva az idős sem. Az a tudat, hogy fontos vagyok a világ számára, hogy nagy baj lenne, ha már nem lennék, javítja az immunrendszert.

Az egyedül élők is készítsenek napirendet

Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus azt javasolja, az egyedül élő, idősebb emberek is készítsenek szigorú napirendet. Jelöljenek meg tól-ig időtartamokat a televíziózásra, olvasásra, keresztrejtvényfejtésre. Egyféle tevékenységet ne csináljunk hosszasan. Felkelés előtt készüljünk fel a napra: mondjuk el magunkban, ez a nap is minden viszontagság nélkül végigmegy. A reggeli ima is jótékonyan hat a közérzetünkre. Tudnunk kell, hogy közösen túléljük ezt az egészet. Az élni akarás, a hit óriási energiákat mozgósít az immunrendszer védelme érdekében.

 

A helyzettel kapcsolatosan felmerülő kérdéseiket, félelmeiket küldjék el a Napközben műsor +36309000666-os telefonszámára.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.