Segítség, otthon vagyunk! – Prof. Dr. Bagdy Emőke karantén-tanácsai (3)

Segítség, otthon vagyunk! címmel indított sorozatot a Kossuth Rádió, melyben minden nap 10 percben tanácsokat hallhatunk Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológustól, hogyan tudjuk lelkileg átvészelni az előttünk álló embert próbáló időszakot. Az adás minden nap 10:13-tól hallható a Napközben c. műsorban.

A szerdai és csütörtöki rész IDE és IDE kattintva hallgatható vissza.

A szív bölcsessége nehéz időkben szólal meg

A mostani időszak rávilágít a kölcsönös egymásrautaltság állapotára. Minél nehezebb egy helyzet, az emberben annál inkább fölizzik az önzetlen segítségnyújtás, szinte mindenkiben kinyílik az veleszületett altruizmus. Sokak késztetést éreznek az önkéntességre, a szolgálatra. Megszólal a szív bölcsessége, hiszen ilyenkor erősebben működik a szív, mint a fontolgató ész.  Amikor a névtelen hősök szolgálatával, hősiességével találkozunk, akkor azt mondhatjuk, nincs félnivalónk – fogalmazott Dr. Bagdy Emőke professzor asszony.

Egymás nélkül nem tudunk létezni

Kötődés, odatartozás, kapcsolat – ez a szeretet, mely nem pusztán érzés. A jobb agyféltekében lévő tükörneuronok biztosítják, hogy ami benned lezajlik érzés, az bennem is leképeződik. Ekkor szoktuk mondani, hogy azonos hullámhosszon vagyunk. Ez az empátia. Ma, ebben a nagyon szeretethiányos, elidegenedő világban dívik, hogy tárgyként bánnak az emberekkel. A járvánnyal ez megváltozott. Azt tapasztaljuk meg, hogy érzelmi mozgósítás történik, akár ismeretlenek is felteszik a kérdést: mire van szüksége? Mert egymás nélkül nem tudunk létezni, csakis egységben. A szeretet olyan egyesülés a másik helyzetével, amikor te megőrzöd az identitásodat, miközben adsz magadból a másiknak. A szeretet aktív tevékenység, adok neked, nem kapni akarok. Nem kötelesség, nem lehet megszolgálni. Arra késztet, hogy ne használd a másikat, hanem ismerd meg, mire van szüksége az illetőnek. Kötődés, ragaszkodás, áldozatvállalás, hűség, felelősségvállalás, elköteleződés – mind benne vannak a szeretetben.

A helyzettel kapcsolatosan felmerülő kérdéseiket, félelmeiket küldjék el a Napközben műsor +36309000666-os telefonszámára.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.