Segítség, otthon vagyunk! – Prof. Dr. Bagdy Emőke karantén-tanácsai (4)

Segítség, otthon vagyunk! címmel indított sorozatot a Kossuth Rádió, melyben minden nap 10 percben tanácsokat hallhatunk pszichológusoktól, köztük Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológustól, hogyan tudjuk lelkileg átvészelni az előttünk álló embert próbáló időszakot. Az adás minden nap 10:13-tól hallható a Napközben c. műsorban.

A pénteki rész IDE kattintva hallgatható vissza.

Minden a fejben dől el

Igaz-e, hogy minden a fejben dől el? Az ember olyan különleges lény, aki nem az objektív tényekre fókuszál, hanem arra, ami a fejében megfogalmazódik egy adott dologgal kapcsolatban.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, miszerint a II. világháborúban a salernoi partraszállás során elfogyott a fájdalomcsillapító. A műtőssegéd nem akart erről szólni az orvosnak, így titokban desztillált vízzel teli injekciót adott az orvosnak, aki mit sem tudva, biztató szavakkal, életet bátorító módon adta be a sebesülteknek az ál-fájdalomcsillapítót. A műtétek szinte fájdalom nélkül lementek. Hogyan történhetett meg, hogy a betegek nem éreztek fájdalmat?

Biokémiai vizsgálat derítette ki, hogy amikor az ember a másik emberrel olyan kapcsolatba kerül, ahol érzi a biztonságot, hogy mellette vannak („Itt vagyok, légy nyugodt, minden rendben lesz!”), akkor olyan szinkronitás alakul ki az agyi folyamatok között a 2 személy között, aminek hatására antidepresszáns, kedélyjavító, szorongáscsökkentő hormonok szabadulnak fel a szorongó emberben – tudtuk meg Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológustól.

A test engedelmeskedik az odaküldött gondolatoknak

Akut stressz idején padlón van az immunrendszer, ám szórakoztató filmek nézésével az immunrendszer talpra áll, mert a nevetéssel kiürülnek a stresszraktáraink.

Nehéz időkben fontos, hogy humorunknál maradjunk, derűsek legyünk. Ha nevetünk, az az üzenet megy a testbe, hogy túléled. Társas nevetésnek van egy összetartozás érzése, összekovácsol, segít, hogy a közösség lelkiállapotában egyensúlyba tudjon jutni.

Milyen szavak hatására romlik az immunrendszer?

Az emberi kapcsolatok befolyásolják a gondolatokat. Szakvakkal is lehet gyilkolni. Milyen kapcsolatban, interakcióban romlik az immunrendszer? Olyanban, ahol kritizálást, elégedetlenséget, kötekedő magatartást (van sapka, nincs sapka a fejünkön) tapasztalunk, ahol nyílt színen negatívat mondanak ránk. Ha olyan klímát teremtünk, ahol ocsmány szavakat használunk, ahol nem méltó a viselkedésünk. A közösségi médiában manapság igen gyakori az ehhez hasonló negatív, destruktív kommunikáció, a saját érdekünkben érdemes távol tartani magunktól ezeket a hangokat, mind gyengíti a védekezés hatékonyságát. Az ilyen szavak, tartalmak olyan üzeneteket küldenek a testnek, hogy ez az egész borzalmasan rossz, és nem éri meg küzdeni. Ez mind kedvezőtlenül érinti az immunaktivitást – hívta fel a figyelmet a professzor asszony.

Ellenben a pozitív érzelmek, tettek és szavak földobják az immunrendszert: ezért kiemelten fontos a mosoly, kézfogás, ölelés. Fontos vagy, nélküled nem menne az élet – üzenik. Ez életerő serkentő, vitalitás generátor.

 

A helyzettel kapcsolatosan felmerülő kérdéseiket, félelmeiket küldjék el a Napközben műsor +36309000666-os telefonszámára.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.