Mit üzen a családi legendárium?

Ha túlságosan erőteljes félelmet érzünk a jelenlegi helyzet kapcsán, keressük meg a gyökerét. Ássunk mélyebbre és vizsgáljuk meg, valóban a mostani állapot váltja-e ki a szélsőséges reakciónkat, vagy bekapcsolt egy transzgenerációs emlék, ami egy ősünket érő, hasonlóan bizonytalan állapot, feldolgozatlan esemény lenyomata.

Az XX. század bőven adott lehetőséget traumatizált élethelyzetek kibontakozásához. A pszichés trauma a halállal való szembesülésre adott természetes reakció. Ha nincs kimondva, feloldva a megrázkódtatás, a fájdalmas életesemény konzerválódik, és átöröklődik a következő nemzedékekre.

A nagy túlélők

Minden tisztelet az ősöknek, hogy túlélték a megpróbáltatásokat, mindig tovább tudtak lépni, és újra fel tudták építeni az életüket. (Most valószínűsíthetően sokakra ez vár világszinten.) Alább pontokba szedve felsoroljuk azokat a nagyobb történelmi eseményeket, melyek kollektíven tehettek keresztbe az egyéni sorsoknak, és éles irányváltásra kényszeríthették őseinket az elmúlt évszázadban.

  • I. és II. világháború,
  • A nagy gazdasági világválság,
  • Trianon, az ország, a gazdaság, a nemzet, családok szétszaggatása,
  • Megsemmisítő táborok, munkatáborok, kínzások, kivégzések, üldöztetések, koncepciós perek (Auschwitz, Gulag, Recsk, Duna-delta stb.),
  • Ki- és áttelepítések: magyarok, románok, németek, szlovákok stb.,
  • Padlássöprés, kollektivizálás.

Kísért a múlt? Ássunk mélyebbre!

A járvány elleni küzdelem szinte háborús helyzetet idézett elő. Érdemes kutakodni a családi történeteinkben, találunk-e nehéz sorsokat? Például most, hogy nem ajánlott az utcán tartózkodni, párhuzamot vélhetünk felfedezni a háború miatt elrendelt kijárási tilalommal és Budapesti bombázásaival – csak akkor légvédelmi szirénáktól és bombabecsapódásoktól volt hangos a város. A mostanában felállított katonai kórházak a régiek másai. Vagy például ismeretes, hogy a világháborúk idején súlyos élelmiszerhiánnyal küzdöttek a városlakók, éheztek az emberek. Ez részben magyarázhatja a jelenlegi pánikszerű élelmiszer-felhalmozást.

A családi történetek is demonstrálják, a nehézségek leküzdhetők, a padlóról is fel lehet állni. Ha elgondolkodunk azon, őseink hogyan tudtak túllendülni az őket ért megpróbáltatásokon, hogyan tudtak alkalmazkodni a hirtelen változásokhoz, erőt tudunk meríteni az előttünk álló időszakhoz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.