Az érzelmeink indítják be a pozitív változást

Barbara Fredrickson szociálpszichológus, a pozitív pszichológia világszerte ismert kutatója 2019 őszén Budapesten járt. Az Üzlet & Pszichológia Magazin munkatársai ezen alkalomból a pozitív pszichológiával kapcsolatos legnagyobb tévhitekről kérdezték a professzorasszonyt.

Nem elég pozitív szavakat mantrázni

A modern pszichológia egyik legtöbbet idézet kutatója szerint az emberek többsége gyakran félreérti a „pozitív” szó mélyebb jelentését. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha pozitív szavakat mondogatnak rendszeresen, attól beindul a változás. Holott a kutatások azt mutatják, hogy nem a gondolataink indítják be a pozitív változást, hanem az érzelmeink – olvasható az ÜPSZI-ben.

Testtartásunk érzelmeinket jelzőrendszere

A kutatónő az újságíróknak elmondta, a pozitív érzelmeket a szívünkben, a mellkasi régióban érezzük, míg a negatívakat a gyomor tájékán. Pozitív érzelmek esetén kiegyenesedünk, vállunk, karunk ellazul, felemeljük a fejünket, és lassabban, nyugodtabban mozgunk, míg negatív érzelmek esetén inkább összezsugorodunk – hívta fel a figyelmet Barbara Fredrickson, aki az interjúban még hozzátette:

„Ne csak egy olyan listát készítsünk a nap elején, hogy mit akarunk aznap megcsinálni, hanem arról is készítsünk listát, hogy mit szeretnénk aznap érezni!”

 

Forrás: Üzlet & Pszichológia, 2019. december-január, VIII. évfolyam/6. szám

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.