Akkor leszünk sikeresek, ha a közösségért is teszünk

A siker, a teljesítmény pszichológiájáról tartott előadást Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, a KRE BTK Pszichológiai Intézete Klinikai Tanszékének és a Pszichoszomatikus Ambulanciának vezetője a hétvégén rengeteg érdeklődő és diák előtt a KAPSZLI Pszichológiai Napok 2019 keretén belül.

Mi tekinthető csúcsteljesítménynek?  

Dr. Császár-Nagy Noémi előadása a Kapszli 2019 rendezvényen (Fotó: Gál Dániel)

A siker előfeltétele a megfelelő teljesítmény, mely vonatkozhat munkára, párkapcsolatra, családra és sportra egyaránt. Tekinthető-e csúcsteljesítménynek a gyermeknevelés, vagy egy harmonikusan működtetett párkapcsolat? – tette fel a kérdést Dr. Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszamóca vezetője. Mindent sikernek lehet tekinteni, amit létrehoztam és meg tudok tartani. A teljesítményben a személyiségnek is nagy szerepe van. A klinikai szakpszichológus az előadáson felhívta a figyelmet, hogy a csúcsteljesítmény is akaraterő, önkontroll, kitartás, szorgalom kérdése, mely nagyban függ a céltartás képességétől: vannak-e céljaink, akár olyan célunk is, ami túlmutat rajtunk, a mi életünkön? (Ez összekapcsolódik a szociális jóllét fogalmával, melyről ITT olvashat bővebben.)

Ne csak az egyéni siker álljon a középpontban

„Mit jelent a siker? Előmenetelt? Pénzt? Státuszt? Nagyobb autót? Szebb házastársat? Vagy képességeid, tehetséged, szorgalmad igazolását? Esetleg az önmagad meghaladása feletti boldogságot? Önbecsülésed növekedését? Ezek mind a siker szubjektív, énközpontú összetevői” – hangzott el az előadáson Dr. Császár-Nagy Noémitől.

Dr. Császár-Nagy Noémi előadása a Kapszli 2019 rendezvényen (Fotó: Gál Dániel)

A klinikai szakpszichológus elmondta, a pozitív pszichológia optikájából nézve nem az egyéni siker áll a középpontban, nem az egyéni győzelem, hatalom, eredmény a fontos, és nem is a konzumkultúra által sulykolt felhalmozás. Mivel ebből a megközelítésből szemlélve folyamatos a másikkal való összemérés és a rivalizálás, ez a siker soha nem tölthet el teljes elégedettséggel. A pozitív pszichológia felfogása szerint a siker az, aminek eredménye ön- és közhasznú. Vagyis a szubjektív célok mellett olyan célokat is ki kellene tűznünk, melyek előbbre viszik a környezetünket, világunkat. Már az ókori görögök felfogása szerint is akkor lehet boldog valaki, ha a közösségért is tesz. (Ellenben idiótának nevezték azt régen, aki nem tett a poliszért.) Martin Seligman, pozitív pszichológus szerint is azok a célok és teljesítmények lehetnek igazán sikeresek, melyek túlmutatnak az egyének és összekapcsolják valami nagyobbal, állandóval, a többi emberrel, emberiséggel, jövővel, univerzummal, „isteni”-vel – hallhattuk az előadáson.

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus az előadás konklúziójaként elmondta, valódi sikert akkor élhetünk át, ha verseny helyett együttműködünk, támogatunk, segítünk a környezetünkön. Teréz Anyát idézve: „ha nyerni akarsz, tégy jót.”

Hallgassa meg az előadást!

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.