Sikeres életterv – siker az életben

Bárki lehet sikeres? Milyen elképzeléseink vannak a saját sikereinkről? Milyen életet szeretnénk magunknak? A sikerről beszélgettek Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszamóca vezetőjével a Karc FM Spájz című műsorában.

A sikert ne csak egyéni mércével mérjem

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Pszichoszamóca vezetője

A siker alatt leggyakrabban az egyénnek másokhoz és saját elvárásaihoz viszonyított eredményességét értjük. Ezen önös optikán keresztül, társas kontextus nélkül azonban a siker nagyon gyorsan tovatűnő jelenség és csupán rövid ideig tartó boldogságforrás. A pozitív pszichológia koncepciója kitágítja a siker fogalmát, és nem kizárólag önnön magammal mért fogalomként tartja nyilván, hanem a sikert az önérdeket meghaladó értékekkel bővíti. Vagyis azt is méri, amit teszek mennyi hasznot hoz mindazoknak, akiknek haszonnal szeretnék szolgálni – mondta el Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus.

Mi az a szociális jóllét?

A Pszichoszamóca vezetője ismertette a szociális jóllét fogalmát: akkor vagyok jól, ha szociálisan jól vagyok, vagyis ha alkotó élettervem van, tudom, kiért és miért élek. Ha az identitás ezen alapjai megvannak, a sikereimhez is ehhez mérten viszonyulok. Vagyis akkor vagyok sikeres, ha a tevékenységem, produktumom igazodik az életem céljaihoz – tette hozzá a klinikai pszichológus.

„Akkor jó a tevékenység, ha az a képességeinkhez igazodik és olyan mértékű, amit még önfeledten tudunk végezni. Ezért például a gyerekeknek akkor tudjuk megadni az önfeledtség érzését, ha olyat kérünk tőlük az iskolában, ami a képességeikhez illeszkedik.” – hangzott el a rádióadásban Dr. Császár-Nagy Noémitől, a Pszichoszamóca vezetőjétől.

 

A siker pszichológiájáról Dr. Császár-Nagy Noémi a KAPSZLI Pszichológiai Napok keretén belül 2019. április 14-én, 15:30-16:30 tart előadást, melyről bővebben ITT olvashatnak.

 

A Dr. Császár-Nagy Noémivel, klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszamóca vezetőjével készített interjú visszahallgatható az alábbi linkre kattintva:

https://www.mixcloud.com/karcfm/sp%C3%A1jz-2019-04-10-0900-1159-1/

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.