KÖNYVBEMUTATÓ Alessandra Piontelli: Ikrek a világban. Életük és az őket övező legendák

Milyen módon viszonyulnak a különböző kultúrákban az ikerséghez? Milyen hiedelmek, mítoszok, elgondolások élnek, és ezek mit tesznek lehetővé az ikrek számára, hogyan élhetik az életüket?

Április utolsó napján mutatta be Alessandra Piontelli: Ikrek a világban. Életük és az őket övező legendák c. könyvét Prof. Dr. Bagdy Emőke, Dr. Császár-Nagy Noémi és Dr. Gonda Xénia az Írók Boltjában.

A szerző korábbi munkássága indította el a prenatális pszichológia kivirágzását, és kapott nagyobb figyelmet az ember pszichológiai fejlődésére nagy hatással bíró méhen belüli, intrauterin időszak. Piontelli objektív szemlélete abból is ered, hogy nagy orvosi pálya áll mögötte, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízottjaként számos kontinensen az egészségügyi ellátás alapintézményeit építette ki.

A világlátott szerző legújabb könyvéhez felhasználta a különböző országokban, kultúrákban látott, megélt tapasztalatait, és inkább kultúrantropológiai szempontból vizsgálta az ikrek világát. Milyen az adott kultúrának, vallásnak az ikrekhez való viszonya? Hogyan istenítik az ikreket és az édesanyjukat, mert a normától eltérően születtek? Ez miért okoz szeparációt, börtön-effektust, súlyos érzelmi károsodást náluk? Miért törekszenek bizonyos kultúrákban az ikrek elpusztítására? A másodszülött miért jelenik meg úgy sok helyen, mint az árnyékszemélyiség? Ahány országban megfordult Alessandra Piontelli, mindenütt utána kutatott az ikreknek. Ezt a felhalmozott tudást osztja meg legújabb könyvében.

 

Prof. Dr. Bagdy Emőkével, klinikai szakpszichológussal, a Pszichoszamóca szupervízorával – aki nem mellesleg maga is ikrek édesanyja – még a könyvbemutató előtt készített felvételt az alábbi linkre kattintva nézhetik meg:

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.