„A szeretetben nincsen túladagolás” – Prof. Dr. Bagdy Emőke és lánya, Dr. Császár-Nagy Noémi a Családbarát műsorban

A hazai pszichológia neves anya-lánya párosa, Prof. Dr. Bagdy Emőke és Dr. Császár-Nagy Noémi az MTV Családbarát c. műsorának vendége volt anyák napja alkalmából, ahol egymáshoz fűződő szoros viszonyukról, mély kapcsolatukról, kollegiális, anyai, gyermeki és nagymamai szerepükről is meséltek.

 

Az anyák napjának szentelt adásban Prof. Dr. Bagdy Emőke elmondta: „A nevelés növelés, a lehetőségekkel gazdálkodunk. Amit magával hozott a gyerek, arra kell rásegíteni, hogy az kibontakozzon. Őszintén szólva én büszkén ülök itt, mert a lányom követ engem a pályán. Nem azért, mert én akartam volna, hanem önszántából választotta ezt a pályát, és úgy gondolom, amit hozott magával, azt messzemenően kibontakoztatta. Nem is tudok elképzelni többet, jobbat, szebbet, mint amit ő már elért az életben. Őszintén nagyon büszke vagyok rá!

A szakmában együtt és külön

Anya-lánya nemcsak otthon, a családi keretek között tartozik egymáshoz, hanem a szakmai együttműködés is mindennapos náluk. Prof. Dr. Bagdy Emőke a Pszichoszomatikus Ambulancián, a lánya pszichológiai magánrendelőjében szakmai szupervízorként és terapeutaként is dolgozik. Emellett egyetemi munkáikban is összedolgoznak, mindent – szakmai és magánéleti dolgot egyaránt – megbeszélnek egymással, bár Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus megvallotta:

„Nagyon tisztelem az autonómiáját. Megértettem és fontosnak is tartom, hogy ami az övé, abban legyen határ és csak akkor szólok bele, ha kéri. Különben beavatkozás lenne. Nem szeretnék beleokoskodni az ő témájába, de ha kéri, akkor ott vagyok.”

„Behozhatatlan előny, amit anyatejjel kaptam”

Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője elmondta, pályaválasztásnál számított az anyai minta, annak ellenére is, hogy sokáig nehéz volt kezelnie, hogy szülei híresek a saját szakmájukban, édesapja a magyar pszichoszomatika megalapítója, édesanyja pedig a klinikai pszichológia nagyasszonya.

„Sok időbe tellett azzal megbarátkozni, hogy pszichológus vagyok. Ma már úgy érzem, behozhatatlan előny, amit az anyatejjel kaptam: az ő hozzáállása, nyilván genetikailag, emberileg, érzelmileg is, azok a kislányként megélt beszélgetések, akkoriban a Mamának házhoz kellett menni skizofrén betegekhez, és vitt magával.” – nyilatkozta Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca vezetője.

 

A Családbarát műsor anyák napi adását az alábbi linkre kattintva nézhetik vissza:

https://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2019-05-04-i-adas/

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.