2010-es évtized. Mi ment, mi maradt?

Kevesebb mint húsz nap múlva átlépjük a 2000-es évek második évtizedének kapuját, a kezünk már a kilincsen. Kíváncsiság vagy félelem van bennünk azzal kapcsolatban, mi vár ránk? Mielőtt új utakra lépnénk, mielőtt az idő kereke egyet fordulna, tekintsünk vissza a néhány hét múlva már magunk mögött hagyott évtizedünkre.

Tíz év hosszú idő. Attól függően, milyen életkorban járunk, máshogy hat ránk az idő múlása, az évtizedek váltakozása. Tiszta lappal ugyan nem indulhatunk – hogyan is tehetnénk, mikor annyi eseményt éltünk át, annyi minden történt velünk, annyit változtunk kívül-belül, és annyit alakult a környezetünk ebben a tíz esztendőben –, de mindenkinek azt javasoljuk: összegezzünk!

Készítsük el a saját mérlegünket – ahogyan a vállalatok is teszik minden év végén –, mi volt kiadás, és mi volt bevétel? Ebből láthatjuk, veszteséggel vagy nyereséggel zárjuk-e az időszakot, és ez szolgál alapul, a jövőben merre haladjunk tovább, mit kell fejleszteni, erősíteni és mitől kell megválni.

Érdemes mérleget vonnunk a pár-, a családi- és a baráti kapcsolatainkból, a munkánkból, a hobbinkból, a tanulmányainkból, az anyagi helyzetünkből (ingóságainkból és ingatlanainkból), az egészségünkből, az álmainkból, a terveinkből: mi ment, mi jött, mi maradt, veszteséget vagy nyereséget mutatnak-e, és hogyan változtak a 2010-es évek során?

Önnek merre billen az elmúlt évtizedének mérlege? Elégedett az eredménnyel?

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.