Szeretetnyelvek (5) – Testi érintések

Elérkeztünk az utolsó szeretetnyelv bemutatásához. A testi érintés szeretetünk kifejezésének az egyik, ha nem a legegyértelműbb megnyilvánulása.

Az elismerő szavak szeretetnyelvről szóló cikkünket IDE, a minőségi időről szólót IDE, az ajándékozásról írt cikkünket IDE kattintva , a szívességek szeretetnyelvről készült írásunkat pedig IDE kattintva olvashatják.

Vegyük fel a csecsemőt, ha sír

Számos kutatás igazolja, hogy azoknak a csecsemőknek, akiket gyakran megölelnek, megsimogatnak, megpuszilnak, ölbe vesznek, egészségesebben fejlődik az érzelmi életük, mint azoknak, akiknek huzamosabb ideig kell nélkülözniük a fizikai kontaktust. A testi érintés azonban nemcsak kisgyermekkorban fontos, a felnőtteknek ugyanúgy szükségük van rá – főleg azoknak, akiknek ez az elsődleges szeretetnyelve.

Mélyít vagy szakít

A fizikai érintés létrehozhat, ugyanakkor meg is szakíthat kapcsolatot, hiszen megnyilvánulását tekintve szeretetet és gyűlöletet is közvetíthet. Ahogyan azt Gary Chapman könyvében megfogalmazta: „a pofon minden gyereket sért, de megsemmisítő erejű lehet annak, akinek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve”.

 

(Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva – Öt szeretetnyelv a házasságban, Harmat Kiadó, Budapest, 2011)

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.