Szeretetnyelvek (3) – Ajándékozás

Ha szeretnénk, hogy társunk, családtagjaink, barátaink szeretettankja mindig tele legyen, tisztában kell lennünk azzal, milyen szeretetnyelvet értenek meg, és azon a nyelven kell velük „kommunikálni”. Emellett érdemes azonosítani saját szeretetnyelv rangsorunkat is – a szeretet mely kifejezési módjait értjük meg leginkább, és melyek számunkra a kevésbé fontosak. Gary Chapman amerikai párkapcsolati tanácsadó szerint a harmadik szeretetnyelv az ajándékozás. Az elismerő szavak szeretetnyelvről szóló cikkünket IDE, a minőségi időről szólót pedig IDE kattintva olvashatják.

A legkönnyebben elsajátítható szeretetnyelv

Sokak számára fontosak a szeretet látható jelképei. Nem az ajándék pénzbeli értéke a mérvadó, hanem a gesztus. Így akár egy saját magunk által készített meglepetés is örömet okozhat a másiknak, ha az személyes. Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, jellemző rá, hogy nagy becsben tartja az ajándékait, a számára fontos tárgyakat, és akár egy egész életen át őrizgeti környezete szeretetének megnyilvánulásait.

Ötletek ajándékozásra:

  • fontos vagy nehéz pillanatokban önmagunk, a jelenlétünk, a támogatásunk odaajándékozása
  • általunk készített sütemények, lekvárok, befőttek, szappanok, fürdősók stb.
  • képeslap kedves üzenettel
  • bármi, amiről tudjuk, hogy a másik szereti, régen kinézte magának vagy szüksége van rá

 

(Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva – Öt szeretetnyelv a házasságban, Harmat Kiadó, Budapest, 2011)

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.