Szeretetnyelvek (2) – Minőségi idő

Van, akinek a szívéhez a közösen eltöltött minőségi időn keresztül vezet az út. Gary Chapman amerikai párkapcsolati tanácsadó ötféle szeretetnyelvet különböztet meg, melyeket helyesen használva eljuthatunk szeretteink lelkéig. Az egyik a „minőségi idő”. Az elismerő szavak szeretetnyelvről szóló cikkünket IDE kattintva olvashatják.

A minőségi idő lényege az együttlét

Minőségi időt úgy tudunk adni, ha osztatlan figyelmet szentelünk a másiknak. Azaz ha csak napi húsz percre is, de teljes figyelemmel fordulunk társunk felé: a meghitt beszélgetés közben nem olvasunk újságot, nem nézzük a tévét, nem pörgetjük az üzenőfalunkat, nem játszunk az okostelefonunkon. A meghitt beszélgetés nemcsak együtt érző odafigyelést igényel, hanem egyúttal önfeltárást is.

Akinek a minőségi idő a szeretetnyelve, egyszerűen kiürül a szeretettankja, ha nem szentelünk neki elegendő időt. Úgy tudjuk föltölteni szeretettankját, ha közös programokat, tevékenységet szervezünk, élményekkel gazdagítjuk a kapcsolatunkat. De ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Az együttléthez elengedhetetlen az egymásra fordított figyelem.

Néhány példa a minőségi időre:

  • közös nyaralás
  • ebédeljünk együtt
  • napi események elmesélése
  • játék a gyerekekkel
  • közös séta

Ugyan a minőségi idő nyelvén való kommunikálás időigényes, de hosszú távon igencsak hasznos egy-egy kapcsolat megmaradása szempontjából.

(Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva – Öt szeretetnyelv a házasságban, Harmat Kiadó, Budapest, 2011)

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.