Szeretetnyelvek (1) – Elismerő szavak

Mini cikksorozatunkban a szeretetnyelveket vesszük sorra. Gary Chapman párkapcsolati tanácsadó szerint a szeretetközlés többféle csatornán keresztül történhet, de mindenki csak azt vagy azokat a nyelveket képes befogadni, amelyre neveltetése során, közvetlen környezete és személyes karaktere hatására ráhangolódott.

Az amerikai író könyveiben kifejti, akkor érezzük igazán a másik szeretetét, ha a társ/családtag/barát a mi szeretetnyelvünket használja. Hogy a kapcsolat ne szenvedjen kárt, érdemes felismernünk és megtanulnunk társunk „szeretetnyelvét”. Ebben a cikkben az első szeretetnyelvet, az elismerő szavakat vizsgáljuk meg részletesebben.

Mondjunk „jó szót” egymásnak

A dicsérő szavak, elismerő kijelentések szeretetünk kifejezésének egyik módja. Az elismerés a szeretet viszonzására ösztönöz. A dicséret mellett bátorítással is ki tudjuk fejezni a másik iránti szeretetünket. Persze abban érdemes a másikat bátorítani, ami iránt érdeklődik vagy ami a rejtett képessége, ne a saját akaratunkat próbáljuk ráerőltetni. A kedves, szelíd szavak szintén ajtókat nyithatnak a másik felé.

Néhány példa az elismerő szavakra:

  • „De jó, hogy kivitted a szemetet!”
  • „Nagyon jólesett, hogy este elmosogattál!”
  • „Remekül áll rajtad ez a ruha!”
  • „Olyan szép vagy ma!”
  • „Kiválóan sikerült ez a leves!”
  • „Eszembe jutott, milyen finom túróslepényt sütöttél régebben. Nem sütnél a héten? Úgy megkívántam!”

Aki kipróbálja az elismerő, dicsérő szavak technikáját, hamar belátja, hogy minden erőfeszítést megér ennek az egyszerű nyelvnek az elsajátítása.

(Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva – Öt szeretetnyelv a házasságban, Harmat Kiadó, Budapest, 2011)

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.