Online tanácsadásra álltunk át: eddigi tapasztalataink

A koronavírus-járvány a Pszichoszamócánál is igencsak átalakította a megszokott munkamenetet. Lassan két hónapja teljes mértékben átálltunk online tanácsadásra. Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológust, pszichológiai magánrendelőnk szakmai szupervízorát – egyik pszichoterapeutánkat – kérdeztük arról, hogyan sikerült megoldani a szokatlan helyzetet.

– Mik az eddigi tapasztalatai, a karantén idején hogyan folynak az online pszichológiai tanácsadások?

– Az átállás jelentett némi szervezési  és megegyezési feladatot, hiszen csak  önkéntesség alapján lehet átkapcsolni a terápiákat online formába. A klienseimet nagyon megterhelte, hogy aktuálisan az életvezetésük átszervezése miatt alig maradt személyes idejük. Emiatt néhányan felfüggesztették a folyamatot, a terápia későbbi folytatását kérve. Volt olyan páciens, aki a vidéki házába költözött át és a Skype-olást  technikai nehézségek miatt nem vállalta. Többségében azonban fontosabbá vált a találkozások folytatása,  a lelki probléma kezelése, mint a körülmények változása. Amikor elindult a Skype-os tanácsadások rendszere, attól kezdve igazán nem tapasztaltam nehézségeket. A képpel néha előadódnak kisebb zavarok, de helyreáll a rendszer, a terápiát ez nem szakítja meg, mert a hang folyamatos.

– Voltak-e nehéz pillanatok? Felfedezett-e előnyöket az online tanácsadások kapcsán?

– Azzal a tapasztalattal nem állok egyedül, hogy a szorongásos és pániktünetek a leggyakoribbak, ezek főleg a munkavégzést nehezítő úgynevezett debilizáló szorongás miatt kritikusak. Szerencsére jól oldhatók. A gyógyszerellenes pácienseknél olykor az átmeneti gyógyszerszedésben való megegyezés jelentett nehézséget, a pszichiáterünkkel való együttműködésben azonban ezek rendre megoldhatókká váltak. Előnyös, hogy személyhez és problémához illesztett, otthon gyakorolható szorongáscsökkentő programot tudunk a pácienssel együtt kidolgozni, ez a leghatékonyabb.

– Hogyan tudja most, – hogy nem válik el fizikai szinten a munkahely és az otthon – összeegyeztetni a munkát és a családot, a magánéletét?

– Számomra nem jelent gondot,  mert a karantén lehetetlenné tette a személyes találkozást a családommal. Így ez a kérdés most nem aktuális. Vágyom a „szabadság” pillanatára, hogy ne csak virtuálisan ölelhessem meg szeretteimet. Mivel „érintős” típus vagyok, a közvetlen szeretet kifejezések nagyon hiányoznak. De mert mással is ez a helyzet és előbbre való a fegyelem, kivárom a „nyitást”. Vigyázok szeretteimre, másokra, sőt még magamra is.

 

Kollégáinkhozonline (gyermek/serdülő/felnőtt) pszichológiai tanácsadásra, pszichoterápiára, pszichodiagnosztikára, pszichiátriára az info@pszichoszamoca.hu email címen vagy a +36307548427-es telefonszámon tudnak időpontot foglalni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.