„Ma mindenkinek szüksége volna egy kis lelki megtámogatásra” – Prof. Dr. Bagdy Emőke interjú

Mit tegyünk azért, hogy könnyedebben tudjunk átlendülni ezeken a próbatételes heteken? Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológussal Gazsó Orsolya beszélgetett a Vajdasági RTV rádióműsorában.

Hogyan maradjunk pozitívak a bizonytalanságban?

A klinikai szakpszichológus elmondta, ő is rákényszerült a munkája átalakítására, kizárólag online tart terápiát, azonban azt tapasztalja, hogy Skype-on keresztül sokkal intenzívebb a figyelme és sokkal elmélyültebb a páciens és a terapeuta közötti kapcsolat.

„Úgy gondolom, ma mindenkinek szüksége volna egy kis lelki megtámogatásra. A szekularizáció révén az elvallástalanodás kizárta azt a lehetőséget a kultúrából, hogy valaki egy belső úton kapcsolatba kerüljön magasabb erőkkel. Nagyon sokszor ebből az következik, hogy földhözragadt módon beleragadunk a kínjainkba, a gondjainkba, a fájdalmainkba, és nincs hova fölemelkedni. Kell, hogy a lélek valahogy szellőzködni tudjon. Telítődik a lélek, és szükség van levezető csatornára, ahol megnyilvánulhat – fejtette ki gondolatait Prof. Dr. Bagdy Emőke.

Lelkünk egészségét hogy tarthatjuk meg?

Láthatatlan ellenséggel harcolunk, a lélek megdermed ilyenkor. A felelősség próbatétele zajlik: meg tudjuk-e állni, hogy embertársainkat és önmagunkat veszélyeztessük, vagy inkább korlátozzuk a szabad mozgásunkat és otthon maradunk. A felelősséget először önmagunkkal kell kezdenünk, az öngondoskodás ezért kiemelten jelentős ezekben az időkben is.

„Mit csináljak, ha elkülönültem? Nézz magadba és tarts önvizsgálatot. Nézd meg, hogy állsz a világban” – javasolja a Pszichoszamóca szakmai szupervízora, aki hozzátette, az ima és a meditáció is kiváló belső, lelki elmélyülést szolgáló módok. Ez az időszak arra is rávezethet minket, hogy felismerjük, kevesebb utazással, vásárolgatással is tudunk élni és kiteljesedni.

Mi kell a boldogsághoz?

Az interjúban elhangzott, a Harvard Egyetemen 75 éve folyó vizsgálatokból kiderült, az ember boldogsága három tényezőtől függ: a párkapcsolattól, a családi- és a baráti kapcsolatoktól. Számoljuk meg, a nap 24 órájából mennyi időt áldoztunk ezekre a tényezőkre. A számok nem torzítanak.

A férfiak veszélyeztetettebbek

Ebben az időszakban olyan magas feszültségszint van, mert a problémára nem találunk megoldást, hogy negatív stressz üti fel a fejét, ami lehat a testbe, és a negatív gondolatok érzelmek hatására lezajlanak a belső biokémiai folyamtok. A bal agyfélteke domináns férfiak esetében – akiknél a lélek szellőztetése nehézkesebb, mert kevésbé beszédesek, inkább agyalóak – pszichoszomatikus betegségek, szív- és érrendszeri zavarok üthetik fel a fejüket. Ezt elkerülendő, nemcsak egymásra kell rétegezni a ki nem mondott félelmeiket, hanem meg kell találniuk a módot, hogy időnként „kiszellőztessék” a lelküket. A nőknél a hangulatingadozások, szorongásos tünetek nagyobb arányban fordulhatnak elő ezekben a hetekben.

 

Az interjú IDE kattintva hallgatható vissza.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.