Netfüggő gyerekek – min csodálkozunk?

Szakértők szerint az alfa-generáció, a 2010 után született gyermekek között sok a netfüggő, és nagy részük előbb tanulja meg használni a tabletet, minthogy önállóan felöltözne.

A minap szemtanúja voltam egy jelenetnek: apa és két gyereke egy gyorsétteremben, apuka az okostelefonját bámulja, miközben a család „vacsorázik”, a nagyobbik gyerek próbál beszélgetni az apjával, de az válaszadás közben is meredten nézi a telefonja képernyőjét. Biztos nagyon fontos dolgot olvasott, írt éppen az apuka, munkahelyi/családi/baráti problémát kellett éppen megoldania, bizonyára nyomós oka lehetett, hogy még a szemét sem tudta levenni a telefonról.


Mit is várhatnánk egy olyan generációtól, amelynek a szülei figyelmének középpontjában nagyrészt az okostelefonok állnak?
A gyerek mindent átvesz a szüleitől, szelektálás nélkül, a jót és a rosszat is. Tökéletesen eltanulja azt is, hogy a mobiltelefon, tablet, laptop, a net mennyire érdekesebb, mint bármi más, ami körülveszi őt. Hiszen már az anyukája is mennyit mosolygott a telefonjára, mikor chatelt, Skype-olt babakocsi tologatás közben… És ezek a – szülőnek fel sem tűnő – cselekedetek tudat alatt örökre bevésődnek a gyerek memóriájába. Így hát evidens a kisgyermekek, de már a csecsemők ragaszkodása, később függősége az érintőképernyős eszközök iránt. Az már csak hab a tortán, hogy a könnyen kezelhető színes képernyő, számos funkció, applikáció tényleg szórakoztatóbbá válhat, mint anya vagy apa jelenléte.
A net-/kütyüfüggő gyerekek esetében nem csak a gyerekkel van a probléma, sokkal inkább a szülővel. Aki korán, akár már a féléves gyereknek is a kezébe adja a telefont vagy a laptopot, bekapcsolja neki a tévét, az a szülő azt is eléri, hogy a gyerekkel egy ideig nem kell foglalkozni, mert lefoglalja a mese, a videójáték, a neten való böngészés. Egy időre megszabadult a kötelezettségeitől, a gyerek okozta nyűgtől, hiszen most egy e-bébiszitter vigyáz rá.Nettfüggő alfa-generáció Pszichoszamóca
Az, hogy a netfüggőség, és a kütyükhöz való ragaszkodás mit okoz az alfa-generáció lelkében, milyen felnőtté válik, még kutatás tárgyát képezi, eddig kevés reprezentatív vizsgálat született ezzel kapcsolatban. Mindenesetre feltételezhető, hogy nyomot hagy a lelki fejlődésükben.
A nagy kérdés az, hogy
  1. a szülő megfelelő időben veszi-e észre, hogy a gyereke net-/digitális eszközfüggő lett, és erről csak szakember segítségével tudja leszoktatni,
  2. a szülő elindul-e az önmegismerés útján, és feltárja-e önmagában azt, neki miben kellene változnia, hogy a gyermeke ne ragaszkodjon ennyire egy tárgyhoz.
Sosem késő változtatnunk önmagunkon, a helyzetünkön, a környezetünkön. Ami fontos, hogy megfelelő szakembertől kérjünk segítséget.
A Pszichoszamóca magasan képzett, tapasztalt munkatársai közreműködésével hatékonyan orvosolhatja a gyermeke lelki fejlődését gátló tényezőket!
Jelentkezzenek be hozzánk tanácsadásra, lelki állapotfelmérésre még ma!

Kérjenek időpontot az info@pszichoszamoca.hu email címen vagy a +36 30 754 84 27-es telefonszámon.

Várjuk Önöket szeretettel! 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.