Megelőzhető az autista gyermek születése?

Sokan kutatják az autizmus kialakulásának okait.

Tóth Zoltán és Krisztin Fruzsina kutatásai szerint a szülőknek ma már van módjuk az autista gyermek születésének megelőzésére, ha saját maguk traumamentesítésén dolgoznak vagyis még gyermekvállalás előtt feltárják és feloldják a saját (és felmenőik) traumáit, szorongásait, ezáltal nem viszik tovább a láthatatlan problémákat, félelmeket, blokkokat.

Ahogy kutatásaik eredményéről nyilatkoznak egy lapnak:

„Az autizmus alapja egy nemzedékeken áthaladó fájdalom vagy erőszak emléke, ahol a nagyszülőt vagy dédnagyszülőt valamilyen hirtelen trauma, támadás ért, és nem kapott segítséget azoktól, akikre számított volna. A váratlan támadás egy magas lelkiállapotból hirtelen mélybe zuhanást eredményezett egy halál közeli helyzetbe. A pánikban keletkezett fájdalom a teljes esemény kialakulásának DNS-ben tárolt képletével, szereplői felállításával öröklődik, és utódgenerációsan újra aktiválódhat. Ez a mély lelkiállapot oly mértékben erősödhet az utódgenerációnál, hogy autizmus formájában láthatóvá válhat.”

A kutatások természetesen folytatódnak az autizmust kiváltó tényezőkkel kapcsolatban, mindenesetre az teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a korábbi generációk traumáinak feldolgozása mindenki hasznára válik.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.