Ki nyeri a foci vb-t? Megmondjuk!

Az izgalom kezd a tetőfokára hágni, a címvédő Németország kiesett, és elkezdődött a vb egyenes kiesési szakasza. Nagy a tét, a győztes csapatot, nemzetet hatalmas elismerés övezi majd az egész világon. Ki fogja megnyerni a 2018-as futball vb-t? Pataki Natáliával, a Pszichoszamóca sportpszichológusával beszélgettünk a várható eredményekről.

 A labdarúgó-világbajnokság mérkőzései hatalmas népszerűségnek örvendenek. A csapatokat szurkolók tömegei kísérik, miközben több millió ember követi otthonról az eseményeket. A focistákra nézve milyen lelki jelentősége van a szurkolók viselkedésének, hozzáállásának?

– Bár a vb-t csak egy csapat nyerheti meg, mégis minden ország a saját nemzeti válogatottját vetíti a diadalmas első helyre. A rajongói tábornak hatalmas ereje van – támogat, megtart, erővel tölt fel -, viszont azonnal hangot ad az elégedetlenségének, ha nem az elvárt teljesítményt kapja a csapatától.

– Vagyis a szurkolók lelkesedése, hangulata átragad a játékosokra is, ami segítő vagy éppen gátló tényező lehet az eredményre nézve.  Mik befolyásolhatják még a teljesítményt?

– A szociális támogatás mellett a sikeres megküzdést más igen fontos tényező is befolyásolja. A mérkőzéseket követve bizonyára feltűnik a csapatok közötti fizikai, technikai, taktikai edzettség közötti különbség. Kevésbé látványosan jelenik meg a sportpszichológiai felkészítésben mutatkozó eltérés, de ma már biztosan állíthatjuk, hogy a sportpszichológiának hatalmas jelentősége van a siker szempontjából. A mentális erősség fejlesztése, az elsajátított mentális technikák, a feszültségmentes csapategység, valamint a relaxációs módszerek (pl.: pihenés, feltöltődés) ismerete és időben történő alkalmazása jelentősen növeli a győzelem esélyét.

– Milyen sportpszichológiai eszköztár állhat a versenyzők rendelkezésére?

– A mérkőzések alatt alkalmazandó taktikai-technikai játékot vizualizációs/mentális technikákkal kell előzetesen megerősíteni, hogy a tényleges alkalmazás során a fizikai cselekvéssor hamarabb aktivizálódjon és az elsajátított mozgásrepertoárból mindig a helyzetnek megfelelő mozgássor kerüljön kiválasztásra és pontos végrehajtásra.

– A felkészítő szakértői csoport hogyan tud meccs közben hatni a végeredményre?

– Egy-egy mérkőzésen belül elkerülhetetlen az egyéni és összességében a csapat teljesítményének ingadozása. Az egyedi képességek és erősségek előzetes felmérésével lehetővé válik a játékosok különböző ütemben jelentkező fizikai is mentális fáradásának kiegyenlítése, így biztosítva a csapat „védettségét” egy-egy nehezebb játékintervallumban.

– Egy vesztésre álló csapat mennyire tud könnyen fordítani az eredményen?

– A meccs közben elkövetett hibák hatalmas érzelmi teherként nehezedhetnek a játékosokra. Ha nincsenek felkészítve a mentális hibajavítás és fókuszmegtartás módszereire, viszonylag nehéz fordítani a meccs állásán.

 – Milyen viselkedésű, lelkiállapotú csapat nyerhet?

– A pszichológiai hadviselésbe tartozik az is, hogy milyen benyomást tud kelteni az egyén és csapat önmagáról az ellenfél szemében. A külsőségeken túl (pl. a mez színe, mintázata), a játékosok viselkedése (harcos, meg nem alkudó), és a csapat egysége, zártsága, egyöntetűsége is növeli a siker esélyét, hiszen az ellenfélre nehezedő érzelmi nyomás emeli a feszültséget, aminek egyenes következménye a teljesítmény csökkenése.

– Összességében mi várható, ki nyeri a 2018-as foci vb-t?

– Bárhogy is alakul majd a végső győzelem, azt biztosan állíthatjuk, hogy a világbajnokságot az a csapat fogja megnyerni, amelyiket – a sport különböző területeiről érkező, egy közös rendszerben gondolkodó, egymással együttműködő – szakértői team támogatott mind a felkészülés során, mind a mérkőzések alatt.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.